Nu aan het lezen
Een pleister, hormoonbuisje, spiraaltje, condoom of de pil. Er zijn allerlei verschillende voorbehoedsmiddelen. En nu komt er nog een bij: Natural Cycles. Dit is een app die je helpt inzicht te krijgen in je cyclus en geeft precies aan wanneer je wel of geen seks kunt hebben zonder voorbehoedsmiddel.
De app weet wanneer de gebruiker vruchtbaar is op basis van je lichaamstemperatuur. Hij is getest door 150.000 mensen wereldwijd en is medisch goedgekeurd.
Het is de eerste keer dat dit soort technologie is goedgekeurd als voorbehoedsmiddel. Het is eigenlijk hetzelfde als zelf uittellen wanneer je vruchtbaar bent, maar dat is natuurlijk minder handig. De app laat je in een oogopslag zien hoe vruchtbaar je bent en of je wel of niet seks kan hebben zonder het risico zwanger te worden.
De app is bedacht door de natuurkundige Dr. Berglund en haar man Dr Raoul Scherwitzl. Ze gebruikte hun wiskundige achtergrond om een algoritme te ontwikkelen die voor verschillende vrouwen een analyse kan maken op basis van hun temperatuur.
Hoe werkt dat dan? De Natural Cycles app werkt in combinatie met een thermometer en algoritmes om vast te stellen of gebruikers vruchtbaar zijn. Om de app fatsoenlijk zijn werk te laten doen, moeten vrouwen elke ochtend hun temperatuur opmeten en het in de app zetten. Omdat vrouwen na een ovulatie kleine temperatuurschommelingen hebben, weet de app welke dagen gebruikers vruchtbaar zijn.
De app geeft de dagen weer en kleurt ze rood en groen om aan te geven of het wel of niet veilig is om seks te hebben zonder voorbehoedsmiddel. Voor vrouwen met een gemiddelde cyclus van 28 dagen, adviseert de app over het algemeen om geen seks zonder voorbehoedsmiddel te hebben van dag zes tot zestien.
Het klinkt allemaal simpel en makkelijk. Maar is dat daadwerkelijk het geval? Het gaat namelijk niet om welke kleur trui je het best aan kan trekken. Dan zou het namelijk niet zo erg zijn als de app een keer een foutje maakt en je je bedenkt dat je toch liever blauw had aan gehad. Het gaat hier om zwangerschap. En als je daar niet op zit te wachten, zijn de consequenties toch iets heftiger.
Verschillende experts geven aan hun bedenkingen te hebben bij de app. Vruchtbaarheid experts waarschuwen dat de medische goedkeuring niet per se betekent dat de app zwangerschap voorkomt, en dringen aan op meer tests. Anderen vragen zich af hoe veilig het is.
Een vergelijking: Volgens NHS worden minder dan 1 op de 100 vrouwen worden zwanger in een jaar als ze populaire voorbehoedsmiddelen gebruiken als de pil, een geïmplanteerd hormoonbuisje, spiraaltjes of een hormoon afgevende pleister. Voor zelf plannen geldt dat maximaal 1 op de 100 vrouwen zwanger wordt. Als dit klopt, is dat dus een nihil verschil.
Het voordeel is dat vrouwen die deze voorbehoedsmiddelen gebruiken geen hormonen hoeven te slikken. Dr Berglund: “Wereldwijd zijn vrouwen geïnteresseerd in het ontdekken van hormonale en niet hormonale voorbehoedsmiddelen. Nu hebben ze een nieuwe, klinisch goedgekeurde optie. Natural Cycles helpt vrouwen hun lichaam beter te begrijpen, zodat ze een keuze kunnen maken die het best bij hun past.”
Journaliste Claire Cohen van de The Telegraph probeerde het zelf en schreef er een stuk over. Ze geeft aan dat ze moeite heeft met de app vertrouwen, maar dat ze wel het gevoel heeft haar lichaam beter te kennen. Ze blijft hem in ieder geval de komende tijd gebruiken.
Zelf weet ik nog niet zo goed wat ik hiervan vind. Het idee dat het natuurlijker is staat me wel aan, maar ik word ook wel een beetje zenuwachtig van het idee dat je moet vertrouwen op een app om niet zwanger te worden. Ik denk er dus nog even over na.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.