Nu aan het lezen
Bellen is verleden tijd. De meeste jongeren kiezen er liever voor om een WhatsAppje te sturen en weten niet hoe snel ze een beller weg moeten klikken. Dat blijkt ook maar uit onderzoek van Motivaction. Daaruit blijkt dat maar liefst 38 procent van de jongeren van 18 tot 30 jaar last hebben van belangst, en liever een appje sturen.
Toch blijkt belangst wel echt iets van deze generatie te zijn. Van de respondenten van 31 tot 70 jaar, gaf slechts 15 procent aan last te hebben van belangst.
Communicatietrainer Onno Hansen laat weten dat het vooral komt omdat de jongeren aan de telefoon direct moeten reageren, en dat vinden zij awkward. “Ze blokkeren omdat ze niet weten wat er van hen verwacht wordt. En kunnen niet met die spontaniteit omgaan.”
Wanneer je een appje krijgt, heb je tijd genoeg om na te denken over wat er gevraagd wordt. Je hóeft niet direct te reageren hierop. Dat zorgt er dan ook voor dat het grootste deel van de jongeren WhatsApp verkiest boven bellen. Ondanks dat bellen vaak toch wel een stuk sneller is.
Op de vraag of belangst echt een probleem is onder jongeren, zijn de meningen verdeeld. In principe is het geen probleem omdat jongeren hun eigen communicatiemiddel hebben. Dat zorgt ervoor dat een hoop jongeren evengoed goed zijn in het onderhouden van vriendschappen.
Aan de andere kant kan het een probleem voor jongeren zijn wanneer zij in het bedrijfsleven wel moeten telefoneren. Toch is ook dat niet het einde, want er zijn een aantal simpele manieren om over belangst heen te komen:
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.