Bingewatchen blijkt zo slecht nog niet: het maakt je slimmer - Vance

Nu aan het lezen

Bingewatchen blijkt zo slecht nog niet: het maakt je slimmer

Bingewatchen blijkt zo slecht nog niet: het maakt je slimmer

Ben jij iemand die zich elke keer weer kan verliezen in een nieuwe serie? Op het moment dat de aflevering voorbij is, denk jij ‘oké, nog eentje dan’. En vervolgens kom je erachter dat je al uren achter elkaar je tijd aan het verdoen bent, allemaal dankzij Netflix. Toch blijkt dat deze tijd niet per se verspilt is door het bingewatchen van series. Je blijkt er zelfs slimmer van te worden.

En dat is nu precies het nieuws dat we willen horen. Bio-ethicus Ellen ter Gast vertelt dat je misschien zelfs nog beter series kunt kijken dan filosofieboeken lezen. Series kunnen je namelijk flink wat sociale wijsheid bijbrengen.

Series vs. het echte leven

In haar boek vertelt Ellen over het nut van series: “Je kunt er veel van leren, bijvoorbeeld over het gedrag van mensen. Je vraagt je af waarom de personages iets wel of niet doen, en hoe moeilijk het is om een juiste beslissing te maken. Maar ook hoe verschillende mensen met verschillende situaties omgaan.”

In series heb je te maken met een hoop verschillende karaktereigenschappen die allemaal hun imperfecties hebben, net als in het echte leven. Een personage in de serie kan op een bepaalde manier reageren. Jij kunt je afvragen hoe jij zelf in zo’n situatie zal handelen.

Maar het komt ook van pas als je een morele afweging moet maken. Je moet in zo’n situatie eerst begrijpen waarom andere mensen op een bepaalde manier handelen. Om dat te kunnen begrijpen, heb je empathie en inlevingsvermogen nodig. En dat kun je eigenlijk op twee manieren aanleren: via persoonlijke ervaringen, of door verhalen. En bij deze verhalen kunnen we tegenwoordig allemaal komen, via series.

Filosofielessen

Zelfs in de filosofielessen wordt dit opgemerkt. Jan Verweij, docent filosofie aan het Odulphus Lyceum is het eens met de bio-ethicus. “Leerlingen gebruiken vooral elementen uit series om de lesstof beter te snappen. Als ik vraag om een voorbeeld, dan verwijzen zij vaak naar series.” Op die manier hebben series inderdaad een goede bijdrage.

De volgende keer dat jij aan het bingewatchen bent, hoef je je dus een stuk minder schuldig te voelen. Want uiteindelijk ben je op dat moment ook gewoon aan het leren.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.