Het boek Overview probeert je het overview effect te laten ervaren - Vance

Nu aan het lezen

Het boek Overview probeert je het overview-effect van astronauten in de ruimte te laten ervaren

Het boek Overview probeert je het overview-effect van astronauten in de ruimte te laten ervaren

Astronauten die vanuit de ruimte neerkijken op de aarde, ervaren soms een moment waarop ze zich realiseren hoe klein de wereld eigenlijk is. Dat gevoel is waarschijnlijk nooit echt helemaal te reproduceren voor de gewone sterveling. Maar je kunt je voorstellen dat je definities van tijd en ruimte op dat moment veranderen. Dit unieke perspectief wordt het overview effect genoemd.

Het is dit effect dat inspireerde en leidde tot de Daily Overview, een fotoproject waarbij plaatjes gebundeld worden om toch een poging wagen dit gevoel over te brengen. Op die manier moeten we ons realiseren welke impact de mens heeft op onze planeet, welke complexe systemen we gebouwd hebben en waar mensen het landschap, positief of negatief, hebben vormgegeven.

Onder meer op Instagram zijn de prachtige plaatjes al te bekijken, maar de foto’s zijn nu ook terug te vinden in een 288-pagina tellend boek dat onlangs is uitgekomen: Overview. Daarin probeert samensteller Benjamin Grant je een uniek beeld te geven van de wereld, in de hoop je perspectief te veranderen. In Nederland is het boek vanaf 1 november te bestellen voor 40 euro.

Wil je dieper duiken in het overview effect? Bekijk dan de onderstaande korte documentaire Overview uit 2012. Daarin vertellen astronauten over het gevoel dat ze hadden toen ze van duizenden kilometers hoogte neerkeken op onze planeet.

Stan (21) is redacteur bij Vance.nl en woont in Hilversum. Hij leeft op media, leest en schrijft graag en verkondigt het evangelie van de podcast aan iedereen die maar luisteren wil.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.