Nu aan het lezen
‘Laten we bij elkaar zitten en brainstormen over wat ideeën.’ Het klinkt zo logisch om mensen bij elkaar te zetten waarna organisch een superidee eruit rolt. Het is zo’n gedroomde sessie waarbij de koppen bij elkaar worden gestoken en post-its denkbeeldig rondfladderen.
Droom verder, want iedereen die een brainstormsessie heeft meegemaakt beseft al na een paar minuten dat deze techniek niet altijd werkt. Wetenschappers realiseren zich dit ook: nadat er jaren van brainstorm propaganda heerste onder businessleaders en universiteiten, kijken ze nu meer naar andere methoden om ideeën op te doen en daarmee meer te halen uit de voordelen van een groep.
Want het is niet zo dat het samenwerken funest is voor een creatieve uitkomst, het is de techniek waardoor het vaak in de soep loopt.
Fast Company blikte terug op 20 jaar aan brainstormtechnieken en concludeerde dat er genoeg technieken voorhanden zijn om de creatieve ‘juices’ weer te laten lopen. Er zijn namelijk manieren die beter werken dan zowel brainstormen als het werken in je eentje. Eén van de beste is hersenschrijven: zoiets als brainstormen behalve dat groepsleden hun ideeën op een stuk papier schrijven in plaats van het hardop te zeggen.
Mensen geven dan de stukken papier door en lezen elkaars ideeën terwijl ze doorgaan hun eigen ideeën op te schrijven. Deze methode staat elke soort groepsinteractie toe die constructief is (zoals het delen van ideeën en daar vervolgens op voortborduren).
Onderzoekers testten de methode in een echte werkplek. Paul Paulus en zijn team werkten samen met werknemers bij een techbedrijf, één van de 20 beste ter wereld. Paulus was niet alleen geïnteresseerd in of ‘hersenschrijven’ werkte of niet – hij wilde ook weten of er een manier was hoe je het aantal goede ideeën kon vergroten.
Zodra je slechts beschikt over twee opties – werken in een ‘hersenschrijf’ groep of alleen – loont het in een groep te werken. Deze mensen scoorden 37 procent meer goede ideeën dan de loners. Wat nog beter werkte, was eerst samenwerken en vervolgens in hun eentje brainstormen.
Als je een groep met veel interactie en het delen van ideeën overgaat naar een solo-sessie, piekte de creativiteit. Het is juist dat moment waarop de beste ideeën komen. Die ‘alleen’ tijd moet wel snel na de samenwerking volgen. “Als je teveel tijd neemt, verlies je weer die stimulatie”, aldus Paul Paulus.
Des te meer bewijs dus dat jij en iedereen op kantoor moet stoppen met brainstormen en moet beginnen met groep én solowerk. Of zoals Paulus het uitlegt: omdat je alleen mensen samenzet, betekent het nog niet dat er mooie dingen gebeuren. Het moet op de juiste manier gebeuren.”
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.