Defensie doet een pleidooi voor meer diversiteit met opvallende campagne - Vance

Nu aan het lezen

Defensie doet een pleidooi voor meer diversiteit met opvallende campagne

Defensie doet een pleidooi voor meer diversiteit met opvallende campagne

Op veel gebieden is er nog genoeg werk aan de winkel wat betreft diversiteit. Dit gebrek speelt vooral een rol bij functies die worden bestempeld als ‘mannelijk’ door de fysieke uitdaging die erbij komt kijken. “Vrouwen bij het leger? Nee joh” lijkt de instelling te zijn en daar wil het ministerie van Defensie verandering in brengen.

Het ministerie van Defensie merkt dat veel vrouwen nog steeds behoorlijke vraagtekens zetten bij het werken bij Defensie als vrouw. Tijd om eens antwoord te geven op al deze vragen. Het ministerie start daarom een campagne om aandacht te trekken van jonge meiden en vrouwen.

“Ik denk niet dat je daar wijvengezeik hebt”

Defensie schakelde voor de campagne een aantal vriendinnengroepjes in om samen naar een filmportret te kijken. Het portret gaat over een vrouwelijke militair genaamd Annemarie die bij de Marine Bevoorrader en MAG-schutter is. De vriendinnen worden tijdens het zien van het portret uitgenodigd om hun ongezouten mening te delen. Hun opmerkingen worden gefilmd, wat leidt tot een vermakelijk resultaat. Wat de meiden niet weten is dat Annemarie alles hoort en in levende lijve aanwezig is.

“Alleen op deze manier kregen we een echte en ongecensureerde reactie van de meiden. Zo kwamen we erachter dat veel meiden niet weten welke verschillende richtingen je bij Defensie op kunt,” vertelt campagnemanager Suzanne van Opstel. “Ze denken vooral dat het alleen maar vechten, schieten en bootcampen is, wat in werkelijkheid niet klopt. En ze stelden vragen waarvan wij ons niet realiseerden dat die vragen zo interessant zijn voor meiden.” De meiden roepen vragen op over eenzaamheid en afleiding van de mannen, welke ze na het zien van het portret mogen stellen aan Annemarie.

Extra aandacht

Slechts 10% van de medewerkers bij Defensie is vrouw, en dit terwijl een vrouw net zo hard kan werken aan vrede en veiligheid als een man. Dit kunnen natuurlijk ICT-gerelateerde banen zijn, maar ook voor fysieke functies wordt er geen onderscheid gemaakt tussen man of vrouw. De komende tijd wordt er extra aandacht besteed aan werken bij Defensie als vrouw, met als doel de diversiteit te vergroten.

Wil jij ook eens praten met Defensievrouwen? Op dinsdag 11 juli wordt er tussen 19:00 en 21:00 uur op Facebook een LiveTalks gehouden.

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.