In Amerika mogen transgenders nu niet meer in het leger en dat is insane

Nu aan het lezen

In Amerika mag je nu als transgender niet meer het leger in en dat is insane

In Amerika mag je nu als transgender niet meer het leger in en dat is insane

Amerika heeft afgelopen nacht weer een stapje terug in de tijd gedaan. Geheel onverwacht maakte president Trump namelijk bekend dat transgenders niet langer voor defensie mogen werken – in welke functie dan ook. Trump maakte zijn nieuws – uiteraard – weer bekend in een serie tweets:

Het verbod komt vlak nadat een nieuw wetsvoorstel van de Republikeinen vorige week werd weggestemd in de senaat. In dat voorstel wilden Republikeinen het onmogelijk maken dat transgenders die werkzaam zijn voor defensie hun medische kosten van een eventuele geslachtsveranderende behandeling kunnen opvoeren onder hun ziektekostenverzekering Voor dat voorstel was lang geen meerderheid: Zowel democraten als enkele republikeinen wezen het voorstel af.

Uit ergernis heeft Trump nu wederom het heft in eigen hand genomen en heeft hij dus maar gelijk een ‘compleet verbod op transgenders in het leger’ afgekondigd. De maatregel komt zelfs voor de insiders in Washington volslagen onverwacht. Journalisten die bij het Pentagon om opheldering vroegen of de maatregel ook geld voor transgenders die op dit moment al werkzaam zijn voor defensie werden allemaal doorverwezen naar het Witte Huis, omdat men ‘nog niet volledig op de hoogte was’.

Onder president Obama werden de rechten van LGBT’s in het leger juist sterk uitgebreid, maar dat lijkt nu dus door Trump allemaal weer ongedaan te worden gemaakt. En dat terwijl Trump in verkiezingstijd nog riep dat hij ‘Meer voor de LGBT community zou doen dan zijn rivaal Hillary Clinton’.

Als argument voor zijn verbod verklaard Trump zelf dat het ‘met de hoge medische kosten te maken heeft, die transgenders in het leger maken’. Maar dat bericht is inmiddels door diverse Amerikaanse media alweer weerlegt, omdat de kosten maar een fractie (0,04% om precies te zijn) van het totale defensiebudget zijn.

Nee, de reden dat Trump het verbod op transgenders in het leger opnieuw heeft ingesteld heeft vooral politieke beweegredenen, beweren: Het dwingt zijn politieke tegenstanders in de Democratische Partij om opnieuw op te komen voor LHBT-rechten tijdens de aanstaande regionale verkiezingen in enkele zeer conservatieve staten. En dat zal ze daar flink wat stemmen gaan kosten, hoopt hij.

Beeld: Shutterstock

Marjolijn Kamphuis is Creative Director bij OK GO en hoofdredacteur van Vance.nl. Ze schrijft onder meer over technologie, media innovatie, inspiratie en creativiteit.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.