Deze video van Casey Neistat is verplichte inspiratie voor iedere maker

Nu aan het lezen

Deze video van Casey Neistat is verplichte inspiratie voor alle creatieve makers

Deze video van Casey Neistat is verplichte inspiratie voor alle creatieve makers

Af en toe stuit je op een video die je als wannabe-creatieve maker opnieuw moed geeft in je poging daadwerkelijk iets moois af te leveren. Voor mij was dat eens de video The Gap. The Gap is de naam die maker Daniel Sax gaf aan zijn visuele remake van de gesproken woorden van radiomaker Ira Glass (want hoewel het beschikbare originele materiaal net zo inspirerend is, is de beeldkwaliteit niet bepaald denderend).

The gap die Glass omschrijft is het gat tussen wat je zou willen maken en wat je – als beginnende maker – in staat bent om te maken. Want, face it, zegt Glass: als beginneling is de kwaliteit van je werk gewoon niet zo hoog. En jij, als maker, weet dat. Je eigen werk is gewoon niet zo goed. Het is slecht. Je bakt er niets van. Je wil er het liefst helemaal mee stoppen.

Tot je de woorden van Glass hoort. Want dan weet je: iedere beginneling gaat door deze fase. En alleen door vol te houden, kun je het gat tussen je willen en je kunnen kleiner maken. Tot je een meesterwerk aflevert. Ooit. Hopelijk.

De kracht van Neistat

Soms komt die ene inspirerende video ook gewoon naar je toe. Dat kan gebeuren als je Casey Neistat heet en je video’s naar een YouTube-following van 8,7 miljoen abonnees stuurt. (Of als je dit artikel leest.) Deze week wist Neistat mij en veel anderen te inspireren met zijn nieuwste video: Filmmaking is a Sport.

Ik ben geen (aspirant-)filmmaker, maar de boodschap is duidelijk. Voor mensen die creatief werk willen afleveren, is er geen beter moment om te beginnen dan 2018. Zelfs – juist – voor filmmakers. Maar ook voor schrijvers, schilders, podcastmakers, muzikanten, ontwerpers en andere kunstenaars. Wat je ook doet, volgens mij krijgt iedereen die creatief werk wil maken de kriebels van deze video.

Stan (21) is redacteur bij Vance.nl en woont in Hilversum. Hij leeft op media, leest en schrijft graag en verkondigt het evangelie van de podcast aan iedereen die maar luisteren wil.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.