Nu aan het lezen
De tools van Facebook om mensen, plekken en dingen op geüploade foto’s te identificeren, blijft een razend interessant fenomeen. Het is er één die doorgaans onzichtbaar is voor het oog van de gemiddelde gebruiker. Developer Adam Geitgey ontwikkelde een eenvoudige browser extensie waarmee je nu onverschrokken kan zien waar de social media gigant foto’s op filtert.
Hoewel Facebook al sinds april 2016 zegt te werken aan betere hulpstukken voor slechtzienden met o.a. behulp van beschrijvingen in woord, blijft het een raar fenomeen dit daadwerkelijk te zien. Je persoonlijke vakantietafereel, of avondje uit, is letterlijk uitgeschreven en opgedeeld in hapklare brokjes. Via deze link download je zelf de extensie om foto’s te zien met de tags en ik kan je vertellen: dat is een bijzonder aparte ervaring.
Zodra je de extensie hebt geïnstalleerd, hoef je verder niets te doen. Toen ik over mijn eigen pagina scrolde langs een recent avondje met vrienden in de kroeg, ‘wist’ Facebook dat ik met een grote groep mensen was, we iets anders dronken dan ranja en binnen een good time hadden.
Hoewel bizar, legt de extensie alleen maar bloot wat Facebook allang weet: pretty much alles.
Met toepasselijke ‘tags’ (‘zon’, ‘zee’, ‘lachend gezicht’) laat Geitgey zien hoe genadeloos nauwkeurig foto’s door algoritmes worden verwerkt. Zelfs als je geen aanwijzingen in je fotobeschrijving toevoegt, zoals ik, weet de computer om wat voor tafereel het gaat in een afbeelding.
Het doel van dit project is iedereen “simpelweg bewust te maken van de soort informatie die routineus wordt verkregen van je eigen foto’s vandaag de dag”. Een relevant privacy vraagstuk dus, dat met een paar klikken door jezelf nader kan worden onderzocht.
Volgens de Daily Dot kan uit je foto’s blijken hoe je leven er uit ziet. Veelvuldige foto’s van een hand of kat? Dat zou kunnen betekenen dat je een huisdier hebt. Hetzelfde geldt voor foto’s met kinderen. Hoewel dit nu uniek lijkt voor Facebook, benoemt de Dot dat élk groot internet bedrijf schuldig is aan deze wijze van informatiegaring.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.