Nu aan het lezen
‘Echt’ contact is niet altijd efficiënt en effectief, vind ik. Het brengt ook frustratie, vermoeidheid en zelfs saaiheid met zich mee. Iets waar we bij het inschakelen van digitale vervangers gelukkig geen last van hebben. Toegerust met technologie zijn we continu in contact met elkaar én honderd anderen.
We zijn dan ook geneigd om te denken dat onze kleine ‘teugjes’ online communicatie via Twitter en Facebook bij elkaar opgeteld overeenkomen met een grote slok van een ‘echt gesprek’. Maar hoe waardevol dan ook, het biedt geen volwaardig alternatief voor een echt gesprek.
Dat bevestigt een nieuw onderzoek, gepubliceerd in de Journal of Research on Adolescence. Het beschrijft de effecten van het oeverloze gepraat via social media. Zo blijkt dat Twitter en Snapchat tieners misschien wel helpt in contact te blijven met vrienden, maar verstoort het ook hun kansen bij het daten en een toekomstige relatie.
Dat komt doordat er een andere manieren van communiceren is vereist, één die meer rechtdoorzee is.
“Met elektronische communicatiemiddelen zijn er minder interpersoonlijke signalen”, dat zegt Jacqueline Nesi, een klinische psycholoog bij de Universiteit van North Carolina. Hierdoor zou daten lastiger zijn dan in de tijd toen we elkaar nog belden.
“Je ziet geen gezichtsuitdrukkingen en gebruikt geen non-verbale communicatiemiddelen. Het overheersende gebruik van social media verhindert de kans om ‘echte’ gesprekken te voeren, cruciaal voor de ontwikkeling van bepaalde vaardigheden voor adolescenten.”
Uit het onderzoek blijkt dat tieners die meer via internet communiceren dan in real life of via de telefoon, slechter scoren in cases waarbij ze conflicten moesten oplossen en hun behoeften moesten verwoorden.
De tieners die het meest online waren, vonden het lastiger om een discussie te stoppen voordat het veranderde in een ruzie of begrepen niet wat hun partner niet leuk vond aan hun relatie als ze dit verwoordden.
De uitkomsten gelden voor zowel jongens als meisjes, maar het is slechter gesteld met jongens, aldus Nesi.
Toch kleven er zeker voordelen aan sociaal contact via apps. Social media staat tieners toe om 24/7 per dag verbonden te laten voelen met leeftijdsgenoten – op zo’n manier dat mensen die voor het smartphone tijdperk leefden, dit niet eens kunnen voorstellen, aldus Mitch Prinstein, co-auteur en professor in de psychologie.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.