De Notre-Dame in Parijs stond in brand: dit moet je hierover weten - Vance

Nu aan het lezen

De Notre-Dame in Parijs stond in brand: dit moet je hierover weten

De Notre-Dame in Parijs stond in brand: dit moet je hierover weten

De brand in de Notre-Dame was niet te missen. Parijzenaren zagen vlammen uit de kerk komen en heel social media was in rep en roer. Niet gek ook, want de prachtige kathedraal heeft een rijke geschiedenis. Bijzondere beelden waren er gelukkig al uitgehaald, omdat de kathedraal in de steigers stond. De brand is inmiddels onder controle, maar het is nog steeds onduidelijk wat er gebeurd is.

De Notre-Dame is de grootste toeristische trekpleister van Parijs en is sinds 1991 werelderfgoed. De kathedraal is vooral bekend dankzij het verhaal De Klokkenluider van de Notre-Dame.

Verschrikkelijk drama

Het lijkt erop dat de torens en de het geraamte van de kerk in ieder geval gered is. Maar deze brand is een verschrikkelijk drama, laat president Macron ook weten. Hij laat weten dat de 800 jaar oude kerk hoe dan ook gered zal worden, al moet het met steun uit het buitenland. Hij heeft een inzamelingsactie online gezet.

Het blijft nog onduidelijk hoe deze brand veroorzaakt werd. Er wordt gespeculeerd dat het iets te maken heeft gehad met de werkzaamheden aan de Notre-Dame.

Donaties voor herstel

De Franse modehuizen stellen dan ook miljoenen beschikbaar voor het herstel van de kathedraal. Bernard Arnault, eigenaar van onder meer Louis Vuitton en Dior, heeft 200 miljoen euro gedoneerd. Eerder werd al bekend dat de Franse zakenman François-Henri Pinault, topman van het bedrijf achter Gucci en Yves Saint Laurent, 100 miljoen euro doneerde.

Maar liefst 70 procent van de kunstwerken is verwoest door de brand. Gelukkig zijn er ook een hoop kunstwerken en relikwie√ęn onbeschadigd gebleven. Ook de schatkamer van de kathedraal is niet beschadigd. Het dak en de binnenkant is verwoest door de brand. Wat er precies nog te redden is, is nu nog onbekend.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.