Denemarken voert discriminerende regel in: dubbele straf bij delict in getto

Nu aan het lezen

Denemarken voert discriminerende regel in: dubbele straf bij delict in achterstandswijk

Denemarken voert discriminerende regel in: dubbele straf bij delict in achterstandswijk

Met een nieuw sociaal experiment wil de Deense regering het aantal getto’s in het land drastisch terugbrengen. In totaal moeten de nu 22 probleemwijken tegen 2030 volledig zijn verdwenen.

Het plan dat donderdag werd gepresenteerd, is omstreden omdat bewoners in deze wijken bij een misdrijf dubbel zo zwaar kunnen worden gestraft.

Achterstandswijken

Achterstandwijken in Denemarken vormen niet meer problemen dan in andere Europese landen, geloven experts. Toch zijn er volgens de centraal-rechtse minderheidsregering voldoende aanwijzingen dat het bergafwaarts gaat met het land dat al jaren een streng asiel- en immigratiebeleid voert.

Zo vond er gedurende vier maanden vorig jaar een bendeoorlog plaats in hoofdstad Kopenhagen waarbij de politie de controle over sommige buurten volledig was kwijtgeraakt.

Dubbele straf

Op de ‘gettolijst’, die over 12 jaar geen bestaansrecht meer moet hebben, staan wijken die worden beschouwd als afzonderlijke gemeenschappen binnen de samenleving.

Een Deense achterstandswijk moet minimaal voldoen aan drie van de vijf onderstaande criteria:

  • 50 procent van de inwoners is van niet-Westerse afkomst
  • Er is een werkloosheidspercentage van boven de 40 procent
  • Meer dan 2.7 procent heeft een veroordeling voor strafbare feiten
  • Het gemiddelde inkopen is minder dan 55 procent van het gemiddelde voor de regio
  • Meer dan 50 procent van de inwoners heeft alleen een basisopleiding genoten

De politie krijgt nu de opdracht zones in de probleemwijken aan te wijzen. Word je in zo’n gebied gearresteerd voor een misdrijf, dan kun je rekenen op een dubbel zo hoge straf.

Rechtsstaat

De aanpak van de Deense regering stuit op veel kritiek aangezien het met fundamentele rechtsprincipes breekt. Bovendien wijzen critici op het scenario dat criminaliteitsproblemen zich alleen maar verplaatsen naar aangrenzende buurten, schrijft de NOS.

Mensenrechten organisaties wijzen de politiek erop dat iedereen gelijke straffen moet krijgen. De regel is volgens hen een belediging van democratische waarden.

Het Deense Instituut voor de Mensenrechten zegt tegenover NRC dat de wet niet tot discriminatie hoeft te leiden. “Het is mogelijk om ander beleid te voeren in geografische gebieden die extra aandacht nodig hebben. Als bij de uitwerking van dit plan toch blijkt dat er sprake is van discriminatie dan moet het door de regering worden rechtgezet.”

Scholen

Niet alleen politie maar ook scholen zijn met het sociale experiment geoorloofd nieuwe wetten te hanteren. Zo kan de woningvereniging voortaan ook huurders met een strafblad weigeren en mogen rectoren voorrang geven aan leerlingen met goede cijfers.

Ouders van jonge kinderen worden verplicht om hun kind vanaf 1 jaar naar de kinderopvang te sturen. Stemmen ze daar niet mee in, dan kan er op de kinderbijslag worden gekort. De regering wil met het experiment kansrijke bewoners stimuleren om in deze buurten te gaan wonen.

Hoi! Wij maken Vance. Met een klein redactieteam schrijven we elke dag over toffe films en series maar ook over ander belangrijk nieuws in de wereld. Wil je dat wel eens van dichtbij bekijken door stage te lopen op onze redactie? Stuur dan eens een mailtje naar redactie at vance punt nl. Brabantse roots niet verplicht, Bossche bol meenemen op eerste gesprek mag wel.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.