Finland krijgt met 34-jarige Sanna Marin zijn jongste premier ooit

Nu aan het lezen

Finland krijgt met 34-jarige Sanna Marin zijn jongste premier ooit

Finland krijgt met 34-jarige Sanna Marin zijn jongste premier ooit

Nederland wordt al jaren geleid door mannen, en dan vaak ook nog eens mannen van in ieder geval middelbare leeftijd. Maar in andere landen zien de regeringen er heel anders uit. Bijvoorbeeld in Finland, dat al meer dan eens door een vrouw is geleid. En nu krijgt het land waarschijnlijk ook nog eens zijn jongste premier ooit, schrijft het AD.

Die nieuwe premier moet Sanna Marin worden, een 34-jarige vrouw die momenteel minister van Vervoer en Communicatie is. Marin kreeg de functie toen Antti Rinne het ambt na een half jaar alweer neerlegde. Rinne had het vertrouwen van een belangrijke coalitiepartner in het kabinet verloren, en zag zich genoodzaakt om op te stappen.

Marin is tot zijn opvolger verkozen en moet Finland vanaf volgende week gaan leiden. Daarmee blijft het leiderschap in het land in handen van dezelfde partij: de sociaaldemocraten, die de coalitie van vijf partijen in het land aanvoeren.

Jongste premier ooit?

Marin is voor Finland de jongste premier ooit en is wereldwijd ook de jongste premier die de functie bekleed. De premier van Oekraïne wordt daarmee naar de tweede plaats verschoven. De premier van dat land, Oleksiy Honcharuk, is 35 jaar oud. Verder heeft Nieuw-Zeeland een jonge premier: de 39-jarige Jacinda Ardern.

Toch is Marin bij lange na niet de jongste leider van een land in de geschiedenis van de wereld. Dat is Koning Fuad II, de laatste koning van Egypte. Hij was namelijk nog niet eens zes maanden oud toen hij in 1952 op de troon kwam, nadat zijn vader deze opgaf. Maar hij hield de troon niet lang: in 1953 werd hij alweer afgezet.

Toch valt het wel op dat Finland een jonge regering heeft en er behoorlijk wat vrouwen in zitten. Maar liefst vier andere partijen in het land worden door (jonge) vrouwen geleid. Zo staat de 32-jarige Li Anderson aan kop van de Linkse Alliantie. De Green League wordt geleid door de 34-jarige Maria Ohisalo, de centrumpartij wordt geleid door de 32-jarige Katri Kulmuni en Anna-Maja Henriksson (55 jaar oud) leidt de Swedish People-partij.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.