Deze gezichtstattoo herkent emoties - Vance

Nu aan het lezen

Deze gezichtstattoo herkent je emoties

Deze gezichtstattoo herkent je emoties

Een aantal jaren geleden waren tattoos nog aanstootgevend. In deze tijd is het niet meer uit ons straatbeeld te denken. Van een hele arm vol tot een kleine op de pols. Deze tattoo heeft echter een ander doel dan een fashionitem zijn. Deze tijdelijke, elektronische tattoo wordt op je wang geplakt en hij is niet per se mooi.

De tattoo is ontwikkeld door de Tel Aviv University en meet de bewegingen van spieren en zenuwen. De resultaten die hieruit voortkomen kunnen veel betekenen voor de geneeskunde, revalidatie, en zelfs voor business en marketing onderzoek.

De emoties worden in kaart gebracht door de geleider die de elektrische signalen van de huidspieren opvangen. Professor Yeal Hanein maakte de tattoo. “De mogelijkheid om de emoties van mensen te identificeren en in kaart te brengen heeft veel potentie”, zegt hij. “Bijvoorbeeld voor adverteerders, enquêteurs en media professionals. Zij willen allemaal de reacties van mensen op bepaalde producten en ervaringen testen. En dat doen ze nu zonder dat er nauwkeurige, wetenschappelijke instrumenten beschikbaar zijn. Ze vertrouwen meestal op subjectieve vragenlijsten.” Volgens hem is deze tattoo veel betrouwbaarder.

Plak en vergeet

“Met deze tattoo kunnen mensen doorgaan met hun dagelijks leven, terwijl de elektronen de spier- en zenuwactiviteit meten”, zegt hij. “Het idee is: Plak het op je gezicht en vergeet dat het er zit.”

Volgens Prof. Hanein heeft de tattoo ook andere therapeutische mogelijkheden. Zo zal het gebruikt worden om de spieractiviteit van patiënten met neurodegeneratieve ziektes (waarbij zenuwcellen in de loop der jaren afsterven) te meten. Maar dat is nog niet alles, zegt Prof. Hanein. “In de toekomst zouden de elektronen de alertheid van iemand achter het stuur kunnen meten, patiënten in revalidatie na een beroerte of hersenletsel hun spiercontrole kunnen verbeteren en geamputeerden hun ledenmaten door middel van zenuwen kunnen aansturen.”

Anneroos is 23 jaar en woont in Amsterdam. Ze schrijft artikelen voor Vance over uiteenlopende onderwerpen. Ze is onder meer geïnteresseerd in maatschappelijke ontwikkelingen en psychologie.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.