Deze trailer laat zien waarom we LGBT superhelden nodig hebben - Vance

Nu aan het lezen

Deze trailer laat zien waarom we LGBT superhelden nodig hebben

Deze trailer laat zien waarom we LGBT superhelden nodig hebben

De LGBT community uit steeds vaker haar onvrede over ongelijkheid in representatie van de community in filmland. Zo was #GiveCaptainAmericaABoyfriend vorige week nog trending op Twitter, en enkele weken daarvoor al #GiveElsaAGirlfriend. Beide spoorden aan tot het weergeven van een bredere representatie van de LGBT community in Hollywood.

“LGBT kinderen hebben ook een superheld nodig”

Regisseur Mike Buonaiuto had wel oor naar deze geluiden en besloot het heft in eigen hand te nemen. Hij produceerde een trailer om te laten zien hoe de LGBT community beter gerepresenteerd kon worden. Buonaiuto produceerde deze video naar eigen zeggen om studio’s als Marvel en DC op te roepen in de toekomst ook LGBT karakters in hun films een rol te geven. “LGBT kinderen hebben ook een held nodig”, vindt hij.

De video geeft aan dat Iceman, Mystique en Catwoman allemaal LGBT zijn in de stripboeken, maar als ‘straight’ worden neergezet op scherm. “En dus hebben we een verhaal gevisualiseerd waar alle superhelden een plek hebben om te schitteren,” aldus Buonaiuto.

Toen ik opgroeide was ik fan van superhelden als Mystique, Batwoman en Iceman. Wat ik alleen niet wist, was dat ze eigenlijk LGBT waren in de stripverhalen en om die reden op het witte doek vaak ontdaan werden van hun seksualiteit,vertelt Buonaiuto aan Mashable.

“Ik vind dat best zonde. Het had mij destijds erg geholpen mijn onzekerheid te verminderen en voor mijn seksuele geaardheid uit te komen, wetende dat er superhelden net als ik waren. Ik denk dat dit ook voor anderen in dezelfde positie geldt,” vervolgt hij.

Werkelijke weergave

Recente uitkomsten van GLAAD’s 2016 Studio Responsibility Index tonen aan dat slechts 17.5% van de 126 grote studio films uitgebracht in 2015 LGBT karakters bevatten. Verder blijkt dat slechts acht van de 22 films waar oorspronkelijk LGBT karakters in zitten, ook daadwerkelijk zo weergegeven worden op het witte doek.

Buonaiuto wil met zijn trailer voor ‘LGBT Superheroes’ aangeven dat het hoogste tijd is dat grote filmstudio’s de werkelijke seksuele geaardheid van superhelden weergeven. Hij stuurt de video als pakket op naar Marvel en DC studio’s, compleet met website analytics, om weer te geven hoe groot de animo voor de trailer alleen al is. Buonaiuto hoopt hiermee een stap in de goede richting te zetten.

Ellen Veltman (21) is Digital Producer bij OK GO en redactrice bij Vance.nl. Geïnteresseerd in trends, lifestyle, creativiteit en altijd op zoek naar nieuwe hotspots en inspiratie.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.