Nu aan het lezen
Jij denkt dat de wereld wel genoeg aan het automatiseren en data-verzamelen geslagen is? No way. 2015 was slechts “the tip of the iceberg” zoals ze zo mooi in het Engels zeggen.
Alle apps die jij op je smartphone hebt staan, de ‘Health’ app van je iPhone, je browser, de wearables en tracking apparaten die jij op je lichaam draagt – alles is het bezit van het bedrijf waar je je gadget gekocht hebt. Al deze bedrijven verzamelen informatie over jou in de vorm van data, en dat kan heel veel betekenen op gebied van marketing.
Helen McRae van Mindshare UK vindt dat uitzendbureaus, uitgeverijen en merken zich bewust moeten zijn van de ontwikkelingen die zich dit jaar voor gaan doen. Zij vertelt hoe de marketeer het beste gebruik kan maken van de nieuwste trends in 2016.
Consumenten willen alles zo snel mogelijk en het liefst nu hebben. Mensen maken voor kortere tijdsduur gebruik van producten, interacteren op verschillende platforms en kanalen met media en ze hebben hogere verwachtingen.
Als het gaat om communicatie, is het als adverteerder belangrijk om zo snel mogelijk te reageren, op toegepaste wijze, binnen de juiste context en op het juiste tijdstip, op de juiste plek. Doe je dit niet – dan verdwijnt je berichtje ergens in de eindeloze feed aan berichten en keren de klanten of lezers niet snel meer terug.
Locatie-gebaseerde marketing is nog nooit zo makkelijk en belangrijk geweest als nu. Omdat bijna iedereen zijn locatie-voorzieningen ten allen tijden aan heeft staan, soms zonder dat zij dat door hebben, kan jij daar handig gebruik van maken. Dit kan door locatie-gebaseerde informatie te verstrekken, acties aan te bieden of advies te geven.
Door on the spot informatie te geven, bied je de klant een persoonlijke en immersieve ervaring. Probeer hier niet te ver in door te slaan – behandel data met de respect die jij zou willen ontvangen en ga niet je (potentiële) klanten stalken.
Probeer een band te creëren met de klant. Door de ontwikkelingen op gebied van bio-metrische data (denk hierbij aan sensoren die stappen, hartslag of transpiratie meten) en gezichtsherkenning kan je letterlijk zien hoe je klant zich voelt en wat diegene doet. Hier kan je direct op reageren door gepersonaliseerde beelden, video’s, haptische feedback en geluid aan te bieden.
McRae vertelt dat je hiermee uit moet kijken. Plaats je in de behoeftes van de klant, pas de technieken toe, wees creatief en leer wanneer en op welke manier het gepast is om deze kennis wel en niet te gebruiken. Als het om iemands’ privacy en emoties gaat betreed je hoe dan ook gevaarlijk terrein – wees voorzichtig. Probeer niet in de voetstappen van Target te treden.
In deze tijd van Big Data, het grote Web en altijd verbonden zijn is het veel makkelijker om snel verbanden te leggen. Combineer je kennis over de klant en de kenmerken van je product – zorg ervoor dat iets waarde toevoegt.
Door producten te verbinden kan je suggesties geven of de klant herinneren aan belangrijke acties. Dit kan weer waardevolle gebruikersdata opleveren en tot handige inzichten leiden.
Dankzij nieuwe technologieën en data-management tools kan je als merk steeds dichterbij de consument komen – en leer je deze ook steeds beter kennen. Dit kan goed van pas komen, maar wees hier voorzichtig mee. De opgedane kennis kan consumenten afschrikken en net zo goed afweren als aantrekken.
Gebruik de juiste data, de juiste strategieën en verzeker de consument ervan dat hij of zij er iets mee opschiet en niet iets verliest. Probeer jezelf in de positie van de consument te plaatsen: zou jij zomaar al je persoonlijke informatie weggeven zonder daar iets voor terug te krijgen?
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.