Nu aan het lezen
Dat het slecht gaat met de aarde, weten we. We veroorzaken te veel CO2-uitstoot, kappen bomen om plaats te maken voor palmolie en dan hebben we het nog niet eens gehad over de dieren. De leefomstandigheden van het meeste vee is verschrikkelijk. En toch eten we in Nederland nog zo’n 77 kilo vlees per jaar.
Dat kan anders. Want door je ogen te sluiten voor alle ellende, zal het alleen nog sneller bergafwaarts gaan. Je bewust worden van de gevolgen van je eigen dagelijkse handelingen, kan al een steentje bijdragen aan het herstel van het klimaat.
Hoe? Door je laptop open te klappen en te surfen naar Netflix: hier vind je niet alleen comedies en actiefilms, er staan genoeg inspirerende docu’s op zodat ook jij daarna actie kunt ondernemen.
De volgende documentaires gaan over het milieu, de natuur, de dieren en de voedingsindustrie: de dingen waar wij dagelijks mee te maken hebben.
Laten we beginnen met een van de bekendere docu’s. Hij komt al uit 2014, maar is nog steeds interessant om te zien. In Cowspiracy wordt de impact van veehouderij uitgelicht. Als je van plan bent om te minderen – of stoppen – met het eten van vlees, dan zal deze documentaire je zeker een zetje in de juiste richting geven. Er wordt ook vooral aandacht gericht op hoe milieuorganisaties met deze informatie omgaan, want dat is soms flink schrikken.
Deze documentaire is van dezelfde makers als Cowspiracy, en ook echt een aanrader om te kijken. Hierin wordt de wereld van gezondheidsorganisaties en de voedingsmiddelen branche flink uitgekleed. Om jou een inzicht te geven in wat er allemaal gebeurt om ons te laten eten wat we eten. Want waarschijnlijk sta je daar niet altijd bij stil. Tijd om hier verandering in te brengen dus.
De documentaire werd vorig jaar uitgebracht op Netflix en het is de opvolger van de docu ‘Chasing Ice’. Het geeft een prachtig beeld van de onderwaterwereld, maar laat ook duidelijk zien hoe het verwoest wordt door het klimaat. Als je van geweldige natuurdocumentaires houdt, is dit een echte must-see!
In heel veel landen komt voedselverspilling voor, zo ook in Nederland. Deze documentaire laat zien in welke landen dit probleem vooral speelt en wat de mogelijke oplossingen kunnen zijn. Nadat je deze documentaire hebt gezien, krijg je pas echt een beeld van hoeveel voedsel er weggegooid wordt.
Eigenlijk is het geen documentaire, maar een 6-delige serie over de voedselindustrie. Het is een true-crime documentaire, met de consument in de hoofdrol. Schaduwpraktijken in de voedselindustrie worden aan het licht gebracht. Elke aflevering heeft een eigen thema, zo gaat de eerste aflevering over de honingindustrie. De andere onderwerpen die hier aan bod komen zijn kip, melk, knoflook en zeevruchten. Dingen die we waarschijnlijk allemaal (al dan niet) dagelijks gebruiken.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.