De winter zorgt niet bij elke bevolking voor een seizoensdepressie

Nu aan het lezen

Leer hoe je de winterblues verslaat van mensen in extreem donkere gebieden

Leer hoe je de winterblues verslaat van mensen in extreem donkere gebieden

Alleen al de visualisatie van zonnestralen op je blote huid maakt je vernikkelde handen een tikkeltje warmer. Van opstaan tot sporten en het behouden van een gezonde teint en humeur: het leven heeft letterlijk een donker randje in de wintermaanden.

Waar we in Nederland ons nog tegoed kunnen doen aan minimaal 1,3 zonuren in de donkerste maand, zijn er landen waar de zon in de winter niet eens op komt. Zijn mensen daar net zo gevoelig voor winterdepressie als hier? En is het verlangen naar de zomer niet een fulltime baan op zich?

Winterblues

De Amerikaanse Ph.D. kandidaat in psychology aan Stanford University Kari Leibowitz verhuisde in augustus 2014 naar Tromsø in Noorwegen, een eiland met zo’n 70,000 mensen zo’n 350 kilometer ten noorden van de poolcirkel, om vragen en aannames over seizoensdepressie te onderzoeken.

Tromsø’s klimaat is zo extreem dat het er twee maanden per jaar praktisch donker is: de zon komt dan niet boven de horizon uit. Echter: ondanks de winteromstandigheden, ervaren de bewoners van het eiland niet in zo’n mate seizoensdepressie of winterblues zoals je misschien zou verwachten.

Dekentje en warmte

Leibowitz kwam erachter dat de winter in Tromsø niet iets was waarvoor werd gevreesd, maar naar werd uitgekeken. Het ski-seizoen werd omarmd en de kansen voor gezelligheid door de wintermaanden waren er alleen maar méér.

In een 10-maanden durend onderzoek gedaan door Leibowitz, bleek dat het hebben van die positieve mindset werd geassocieerd met grotere levenstevredenheid, bereidheid om uitdagingen aan te gaan die leiden tot persoonlijke groei en positieve emoties. Het zou een van de redenen kunnen zijn waarom mensen die nog minder zonlicht hebben niet horendol worden, maar het lot accepteren en optimistisch doorgaan met hun leven.

Hoewel nader onderzoek nodig is om deze eerste bevindingen te valideren, suggereert de data uit de pilot dat het concept van een ‘wintertijd mindset’ een positieve bijdrage kan leveren aan onze discussie over seizoensgebonden welzijn. Hurray! Geef me nu dat dekentje maar.

Hoi! Wij maken Vance. Met een klein redactieteam schrijven we elke dag over toffe films en series maar ook over ander belangrijk nieuws in de wereld. Wil je dat wel eens van dichtbij bekijken door stage te lopen op onze redactie? Stuur dan eens een mailtje naar redactie at vance punt nl. Brabantse roots niet verplicht, Bossche bol meenemen op eerste gesprek mag wel.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.