Driedelige docu 'IceScream' geeft beangstigend beeld van klimaatverandering

Nu aan het lezen

Driedelige docu ‘IceScream’ geeft beangstigend beeld van klimaatverandering

Driedelige docu ‘IceScream’ geeft beangstigend beeld van klimaatverandering

In het voorjaar van 2017 was hoofdredacteur Marjolijn op de Noordpool te vinden. Wat ze hier deed? Iets heel bijzonders, als je het mij vraagt. Ze werd namelijk door klimaatjournalist Bernice Notenboom uitgenodigd om naar de Noordpool te komen om de gevolgen van klimaatverandering met eigen ogen te zien. Hier deed Notenboom in samenwerking met NASA onderzoek naar de hoeveelheid sneeuw die nog op de Noordpool te vinden is. Daarvoor maakte ze de documentaire IceScream, en doet ze er alles aan om de kijkers bewust te maken van de gevolgen van de opwarming van de aarde.

Wat kunnen we hiervan verwachten?

In de driedelige documentaire zien we Notenboom naar de Noordpool reizen. Dit deed ze samen met Marjolijn, Geert Jan Bruinsma (oprichter Booking.com), Jeroen van den Berg (Carlink), Mascha Feoktistova (Beautygloss) en Brian Garret (3D Hubs). Nergens zijn de gevolgen van klimaatverandering meer zichtbaar dan hier. Notenboom vertelt: “De gemiddelde Nederlander zal het een zorg zijn of er sneeuw op de Noordpool ligt of niet, wij willen laten zien hoe benard het eraan toe is.”

Wat de meeste mensen niet weten, is dat het Noordpoolijs niet zomaar ijs is. Notenboom noemt het ook wel de airconditioning van de wereld. Het heeft dan ook grote invloed op ons weer en klimaat. Het enge hieraan is dat het nog onbekend is wat de gevolgen voor ons klimaat zijn als er straks helemaal geen ijs meer is.

De jonge ondernemers worden geconfronteerd met de elementen van de natuur en de relevantie van het klimaatprobleem. Want wat zijn de effecten van de veranderende Noordpool? En wat is volgens de ondernemers de beste manier om duurzame veranderingen vorm te geven?

Gaat dat zien!

De serie is vrijdag 16 en 23 februari en 6 maart te zien om 19.35 uur op NPO 2. Ga jij kijken?

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.