Black Panther is de krachtigste Marvel film en je moet hem gezien hebben

Nu aan het lezen

Black Panther is de krachtigste Marvel film en je moet hem gezien hebben

Black Panther is de krachtigste Marvel film en je moet hem gezien hebben

Al bijna twee jaar lang worden wij overspoeld met teasers en roddels over Marvel’s Black Panther. Het is de eerste Marvel film waarin Afrikaanse personages en een zwarte superheld centraal staan. De hype is real en we kunnen je vertellen dat de film je van top tot teen meesleept in een prachtig, uniek verhaal.

Het vertellen van diverse verhalen is geen kortstondige trend: dit is hoe de wereld in elkaar zit. Complex, diep en niet te omvatten in (etnische) generalisaties. Hollywood heeft jarenlang vastgehouden aan het idee dat verhalen van heteroseksuele, witte mannen goed verkopen, maar die formule werkt niet in de wereld van vandaag. Mensen willen diverse, goed uitgewerkte films en eisen dit met hun portemonnee.

Diversiteit

Na 17 Marvel Cinematic Universe films is Marvel er eindelijk klaar voor om Black Panther’s verhaal te vertellen dat zich afspeelt na de gebeurtenissen van Captain America: Civil War. Koning T’’Challa keert terug naar huis om te dienen als de nieuwe koning waarna zijn claim op de troon niet zo veilig is als hij gedacht had.

Black Panther was al een hit voordat de film uitkwam, vanwege de sociale media buzz. Er wordt momenteel verwacht dat de film binnen de eerste 4 dagen zo’n 200 miljoen dollar op gaat brengen in Noord-Amerika.

Wakanda

Black Panther is een visueel genot om naar te kijken. De mensen, hun kleren, de tradities, de kleuren, de metropolis. Alles ziet er prachtig uit in Wakanda, een verborgen technologisch vooruitstrevend land in het Oost-Afrika van Marvel. Het is een land waar oude tradities en geavanceerde technologie elkaar goed aanvullen en niet uitsluiten.

Dit in tegenstelling tot veel Westerse science-fiction ideeën. Het is een land dat niet gekoloniseerd en gedestabiliseerd is door het Westen. De mensen van Wakanda worden afgebeeld als welvarend en gelukkig.

De film is geregisseerd door Ryan Coogler, een Afro-Amerikaanse regisseur. En dat is goed te merken. De personages zijn veelzijdig geschreven waardoor stereotypes over zwarte Afrikanen zijn vermeden.  Het verhaal voelt dankzij Cooglers persoonlijke liefde voor het project authentiek aan.

Verhaal boven actie

Terwijl veel Marvel films focussen op actie, probeert Ryan Coogler het verhaal van begin tot eind interessant te houden, met enige actie ernaast. Er is geen moment dat verveeld.

T’Challa wordt gespeeld door de acteur Chadwick Boseman. Na de dood van T’Challa’s vader, moet hij zichzelf bewijzen om de nieuwe Black Panther te worden. In het proces om koning te worden leert T’Challa veel over zijn verantwoordelijkheden en wie hij echt wilt zijn. Hij leert over zijn relatie met andere gemeenschappen in Wakanda, zijn naasten en de buitenwereld.

Thema’s over vaderschap, vriendschap, liefde en de verbondenheid van mensen wereldwijd komen aan bod. De film legt een link tussen de fantasiewereld en de echte wereld. Hiermee proberen de makers van de film de kijker dieper na te laten denken over serieuze thema’s die door middel van humor en sublieme cinematografie, entertaining blijft.

Vijanden

De vijanden in Black Panther zijn enorm verschillend. Ulysses Klaue is een wapenhandelaar die neerkijkt op mensen uit Wakanda en is overduidelijk een slechterik. Het verhaal achter Erik Killmonger, gespeeld door Michael B. Jordan, is dieper. Hoewel hij verschrikkelijke dingen heeft gedaan, blijkt hij toch een anti-held te zijn. Hij voelt zich verlaten door Wakanda, die volgens hem hun morele plicht niet nakomen.

En dat wordt goed uitgelegd in de film. De scheiding tussen goed en kwaad is lang niet zo duidelijk. Iets wat doet denken aan Magneto uit de X-men comics en films, die alles zou doen om ‘mensen’ zoals hem te helpen tegen onderdrukking.

Vrouwen

De vrouwen van Wakanda zijn de echte helden van de film. Dit is Marvel’s meest feministische film ooit. De slimste mens ter wereld, Shuri, is T’Challa’s halfzusje en een belangrijke sidekick. De krachtigste krijger in Wakanda, Okoye, is een vrouw. De bodyguards van T’Challa zijn vrouwen. Vrouwen redden de toekomst van Wakanda. Characters zoals Nakia (Lupita Nyong’o), Okoye (Danai Gurira), Ramonda (Angela Bassett) en Shuri (Letitia Wright) maken de Black Panther de man en superheld die hij moet zijn. Zonder hen is er geen Black Panther.

Wat de film ook sterk maakt is het negeren van standaarden en typecasting in Hollywood. T’Challa’s grote liefde is Nakia, een zwarte vrouw met een donkere huidskleur. De vrouwen in Wakanda worden niet stereotyperend hulpeloos of boos afgebeeld. En dit is de kracht van je eigen verhalen vertellen.

Afrika

De enige kritiek op Black Panther is het gevaar van het homogeniseren van het continent Afrika. Wakanda is een fictief land, maar het zou mooier zijn geweest als bestaande Afrikaanse culturele aspecten uit verschillende regio’s niet zomaar werden gemixt. In de film en comic spreken bepaalde mensen uit Wakanda bijvoorbeeld Xhosa, een taal uit Zuid-Afrika. Maar Wakanda is een Oost-Afrikaans land. Zulke tegenstrijdigheden maken de film zwakker. Een betere keuze zou bijvoorbeeld Swahili zijn geweest.

Toch is deze film mijn favoriete Marvel film. Black Panther is een viering van prachtige mensen met een meeslepend verhaal. Het is een film waarin Afrikanen andere Afrikanen redden en hun eigen lot bepalen. En zelfs zoiets dat klein lijkt, is een grote stap vooruit in Hollywood. Wakanda forever!

Abdi Suleiman (27) is journalist en filmkenner

Meld je aan voor de nieuwsbrief.