Nu aan het lezen
Ik zeg het maar vast: ik ben absoluut niet het stereotype Disney-fan. ‘Beauty and the Beast’ vond ik als kind eng en de talloze emotionele reacties op Bambi weerhielden mij ervan de klassieker op latere leeftijd te bekijken.
Enigszins huiverig ging ik daarom naar de premiere van ‘Beauty and the Beast’ starring Emma Watson en Dan Stevens. Maar man, wat is ie’ goed! Van begin tot eind was ik geboeid, geëmotioneerd en haast verliefd op de personages (dat theekopje! dat verdacht goed uitziende beest!).
En hoewel ik als kind niet gecharmeerd was van een groot, spookachtig kasteel, herinner ik mij nog wel de verhaallijn waarin Belle – de mooiste van iedereen – de show stal.
Het verschil met Emma Watson in de live-action-remake is op bepaalde vlakken best groot. Belle is eigenzinnig, eigengereid en behoorlijk fearless. Omdat miss Watson zich de afgelopen jaren ook buiten het witte doek begaf met feministische boodschappen voor onder meer de Verenigde Naties, had ik de eerste vijf seconden van de film moeite de rol te zien in plaats van Emma als persoon.
Dat is niet gek, want de actrice heeft een behoorlijk vinger in de pap gehad als het ging om de film van regisseur Bill Condon. Bepaalde scenes zijn identiek aan de tekenfilm uit 1991 maar er zijn een paar aanpassingen die het waard zijn om te benoemen.
In plaats van haar vader Maurice, is Belle in deze film de uitvinder. De reden hierachter is dat Emma Watson Belle haar eigen achtergrondverhaal wilde geven over waarom ze zo anders wordt behandeld door de dorpelingen.
Natuurlijk, dit heeft ermee te maken dat ze continu boeken leest en geen genoegen neemt met het provinciale leven, maar daarnaast heeft Belle dus nog iets wat haar ‘anders’ maakt.
Ook als je geen diehard Disney-fan bent, herinner je je de outfits van Belle. Als tekenfiguur als oogstrelend maar in live-action nog meer. Verwacht echter geen identieke outfits zoals in de tekenfilm. Emma Watson weigerde namelijk een korset te dragen als onderdeel van haar kostuum.
Ze kwam op het idee om haar personage laarsjes te laten dragen, in plaats van de zwarte ballerina’s die Belle ooit droeg. Als onderdeel van haar identiteit als boekenwurm annex uitvinder, moesten en zouden de flatjes plaats moeten maken voor ruiger schoeisel. En zo geschiedde.
Om het prinsessengehalte te downgraden zijn er nog wat aanpassingen gedaan aan het uiterlijk van Bello anno 2017: Belle’s haar hangt gedurende de film niet langer in een staart maar is opgestoken in een rommelig knotje. Ook draagt ze een paar doeken in plaats van een schortje om haar middel.
Misschien nog wel het grootste verschil met het origineel: Belle’s vader wordt gevangen wordt genomen door het beest omdat hij een roos probeert te plukken uit diens tuin, niet omdat het een indringer is zoals het in de tekenfilm wél was. Dit leidt tot de meer logische keuze dat Belle aanbiedt haar vaders plek in te nemen in de kasteelgevangenis. Zij was immers degene die hem vroeg haar een roos te brengen.
Dat logische, in tegenstelling tot puur sentiment of feeërieke sprookjesromantiek, is kenmerkend voor deze versie van Beauty and the Beast’ en Emma Watson die de meer hedendaagse versie van Belle vertolkt. Hoewel traditioneel en oud, heeft het verhaal behoorlijk raakvlakken met het heden. Een van de boodschappen van de film kunnen we ook nu goed gebruiken: volg de stem van jezelf, in plaats van wat de massa doet.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.