Nu aan het lezen
Na een zomer van smelten en krimpen groeit het zee-ijs op de Noordpool gebruikelijk weer zodra het herfst wordt. Maar dit jaar is anders. Het zee-ijs groeit nu zo traag dat er een nieuw, teleurstellend record is bereikt. Het is de eerste keer sinds het begin van de metingen dat er zo weinig ijs op de oceaan bij de Noordpool lag in oktober, schrijft de NOS. En dat heeft flinke gevolgen.
Het ijs op de Noordpool was dit jaar sowieso al teleurstellend. In september bereikte de omvang ervan net geen laagterecord: alleen in 2012 lag er minder ijs. Maar in dat jaar groeide het ijs wel sneller aan dan dat het nu doet. Daardoor is er nu nog steeds erg weinig ijs op de oceaan te vinden, blijkt uit satellietbeelden.
De oorzaak is eenvoudig aan te wijzen: deze zomer was er een hittegolf bij Siberië. Hoewel die hittegolf inmiddels voorbij is, is het zeewater nog altijd warmer dan normaal. Daardoor groeit het ijs moeilijker terug.
Het is niet de eerste keer dat er alarm wordt geslagen over gesmolten ijs. In augustus concludeerden wetenschappers dat er 28 biljoen ton aan ijs gesmolten is in de afgelopen 30 jaar. Als die trend doorzet, dan is het zeeniveau aan het einde van deze eeuw maar liefst een meter hoger.
Het smelten van het ijs heeft echter meer gevolgen dan alleen een hogere zeespiegel. Als er minder ijs is, worden de zonnestralen minder weerkaatst door het aardoppervlak. Het gevolg daarvan is dat de aarde sneller opwarmt.
Dit specifieke ijs zorgt echter nog voor een hogere zeespiegel: het drijft op het water, waardoor het niveau gelijk blijft als het smelt. Maar er ontstaat er wel meer algengroei in en op het water, vertelt wetenschapper Jacqueline Stefels van de Rijksuniversiteit Groningen nu aan NOS. Dat is deels positief, omdat algen voedsel zijn voor andere diersoorten in de zee. Maar het betekent ook dat er op termijn diersoorten verdwijnen en er andere soorten rondom de Noordpool gaan leven.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.