Nu aan het lezen
Dat Facebook jouw gegevens bijhoudt en deze ook gebruikt om hier geld mee te verdienen weten we al langer. Maar wist je ook dat sommige websites via de batterij van je smartphone gegevens van je verzamelen? Volgens The Independent gaat deze privacy niet meer om ethische kwesties maar kan je ook geld besparen als je hier aandacht voor hebt.
Het is alom bekend dat Facebook geld verdient door gegevens van haar gebruikers te verkopen aan adverteerders. Deze adverteerders willen hun doelgroep natuurlijk zo goed mogelijk leren kennen om hun producten en communicatie hierop aan te passen. Daarom probeert Facebook steeds zo veel mogelijk gegevens van jou te verzamelen om op basis daarvan advertenties te verkopen.
Stan schreef al over het feit dat Facebook jou in een persoonlijke bubbel houdt. Alles wat je te zien krijgt op Facebook is namelijk gebaseerd op jouw interesses en op elke ‘like’ die je in het verleden gaf. Daarom kan het dus handig zijn om na te kijken welke gegevens er precies van jou worden bijgehouden.
Facebook is net zoals Google -als je weet waar te kijken– al bij al nog vrij transparant in welke gegevens het van jou bijhoudt. Sommige websites zijn hier echter minder transparant in. En is volgens onderzoekers van Princeton zelfs mogelijk om via unieke informatie over de batterij van je smartphone te volgen welke sites je wanneer bezoekt.
Dit kan erg nadelige gevolgen hebben voor iedereen. Een staatsvijand van een bloeddorstige dictator kan zo bijvoorbeeld makkelijk worden opgepakt omdat die een verboden site bezocht. Maar het kan zelf nadelig zijn voor iemand die niets te verbergen heeft. Uber onthulde bijvoorbeeld al te weten wanneer hun klanten bijna geen batterij meer hebben en bij gevolg sneller een taxi willen nemen, ook al is de rit duurder dan normaal.
Uber vertelde dat ze deze informatie niet gebruiken bij de prijsberekening, maar weet dus dat het wel mogelijk is. Bij vliegtickets zien we dit bijvoorbeeld wel al gebeuren wanneer je online een vlucht wil boeken. Als je de ene dag opzoekt hoeveel het kost krijg je vaak een prijsvermindering, of -stijging (afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij) de dag erna. Ook het apparaat waarmee je het ticket wilt boeken wordt meegenomen: op een Mac betaal je soms meer dan op een oude computer met Windows XP.
Het is altijd goed om in je achterhoofd te houden dat bedrijven online vaak meer weten over jou dan je denkt. Dat is niet per se een gevaar, maar het kan je wel schelen in de portemonnee.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.