Techbedrijven protesteren tegen wet die vrijheden transgenders beperkt

Nu aan het lezen

Techbedrijven protesteren tegen Texaanse wet die vrijheden transgenders beperkt

Techbedrijven protesteren tegen Texaanse wet die vrijheden transgenders beperkt

Transgenders mogen enkel naar het toilet dat bedoeld is voor het geslacht dat in hun paspoort staat. Dat is kort samengevat wat het wetsvoorstel inhoudt dat in de volksmond de bathroom bill wordt genoemd. Texas wil die wet invoeren, maar gelukkig laat niet iedereen dat zomaar gebeuren. Techbedrijven komen in actie, iets wat ze eerder ook al in andere staten deden.

Onder meer Mark Zuckerberg van Facebook, Tim Cook van Apple en Sundar Pichai van Google schreven een brief aan de gouverneur van Texas waarin ze protesten tegen het wetsvoorstel. Ook topmensen van een tiental andere grote techbedrijven ondertekenden de brief. Het gaat daarbij onder meer om Microsoft, Amazon, IBM, Dell en HP; allemaal grote bedrijven. Ze zeggen dat de wet discriminerend is en waarschuwen dat hij economische gevolgen kan hebben.

Discriminatie is fout

“Als grote werkgevers in de staat, zijn we ernstig bezorgd dat zulke regelgeving de reputatie van Texas als open en ondernemers- en familievriendelijke staat zal beschadigen. Onze mogelijkheid om toptalent aan te trekken, te werven en te behouden; om nieuwe vestigingen te openen, uit breiden en te investeren en om ons economisch concurrentievermogen te behouden zullen hier allemaal negatieve gevolgen ondervinden”, schrijven ze.

Daar voegen ze aan toe: “Discriminatie is fout en heeft geen plek in Texas of ergens anders in ons land.” Vervolgens sluiten de techbedrijven af met het dringende verzoek om te stoppen met het invoeren van dit soort wetgeving.

Trump

President Obama maakte het eerder onmogelijk voor staten om dit soort wetten in te voeren door dit op nationaal niveau te regelen. Trump draaide dit echter enkele weken nadat hij president werd terug en legde de keuze weer bij de staten. Dit maakt voor de regering in Texas de weg vrij om deze wet in te voeren.

Of dat ook daadwerkelijk gebeurt, is afwachten, want er is ook binnen de senaat van Texas kritiek op de wet. Onder meer omdat het juist voor minderjarige transgenders die nog op school zitten grote gevolgen kan hebben.

Elger van der Wel woont in Utrecht. Hij schrijft op Vance over uiteenlopende onderwerpen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.