FashionWeek 2017: dit zijn de meest spraakmakende ontwerpers van dit jaar - Vance

Nu aan het lezen

FashionWeek 2017: dit zijn de meest spraakmakende ontwerpers van dit jaar

FashionWeek 2017: dit zijn de meest spraakmakende ontwerpers van dit jaar

Hoezee! De zomer is aangebroken en dat betekent voor Amsterdam maar één ding: Fashion Week. Het is tijd om je chique, of minder fancy H&M onesie, aan te trekken en de nieuwste talenten te ontdekken. In Nederland draait de Mercedes Benz Fashion Week vooral om nieuwe ontwerpers, en die doen zeker niet onder voor een Karl Lagerfeld of Vivienne Westwood.

De Mercedes Benz Fashion Week in Amsterdam is vandaag van start gegaan en eindigt op zondag. Het programma staat weer bomvol. Niet alleen nieuwe, jonge ontwerpers betreden de catwalk maar ook een paar bekenden, die ons komen verrassen met de nieuwste collecties.

 

Bas Kosters

Mode is niet bepaald vreemd terrein voor ons landje. Talenten als Victor & Rolf, Mart Visser en Marlies Dekkers doen heus wel een belletje rinkelen. Wij vinden Bart Kosters heel mooi in dit plaatje passen en dat is niet zonder reden.

Deze beste man had vorig jaar niets minder dan zijn eigen tentoonstelling in Museum Arnhem. “I want it to be soft” bracht dertien jaar aan kunstwerken en design van Kosters samen. Alleen de naam al doet ons wanen in een knus deken, omringd door alles dat donzig en zacht is. Kosters kenmerkt zich in zijn stijl door opvallende kleuren en zijn eigen, vaak wel schattige, poppen. Mede door zijn eigen stijl, en zijn hergebruik in materialen, is hij misschien wel een van de meest opvallende ontwerpers van Nederland.

Bij Bas Kosters blijft het niet bij een mode ontwerp, hij combineert installaties met muziek, video en kunst. De ontwerper betreedt vanavond, na twee jaar afwezigheid, weer de catwalk in de Gashouder op het Westergas terrein. Vanavond belooft niets minder dan een festijn vol entertainment en kleur te worden.

Dennies Diem

Dennis Diem staat gelijk aan ambacht. Waar andere ontwerpers hun werk overhandigen aan fabrieken en naaimachines, maakt deze designer zijn ontwerpen met eigen hand en eeuwenoude methodes. Zijn show ‘Sweet Rebel’ was vorig jaar een daverend succes tijdens de Fashion Week in Amsterdam. De show vormde een ode aan de cultfilm ‘Cry Baby’ en toonde een mooi contrast tussen ‘good girls’ en ‘bad girls’. Diem kenmerkt zich vooral door zijn signature korsetten die in zijn shows vaak de hoofdmoot voeren.

Voor de show op deze zaterdag, 15 juli, werkt de ontwerper samen met goudsmit Bas Verdonk die de bijpassende accessoires verzorgt. Diem vertelt Fashion United dat zijn allergrootste inspiratiebron voor zijn nieuwe collectie niemand minder dan de stijlvolle Marie-Antoinette is. Tijdens zijn opleiding in Frankrijk mocht hij een korset van de koningin opmeten welke de rest van zijn carrière bepaalde. Mede door dit belangrijke keerpunt geeft hij dit jaar een ode aan de Franse koningin en reflecteren al zijn werken een periode uit haar leven.

Rushemy Botter

Een nieuweling – althans, hij heeft nu al aardig wat successen op zijn naam staan. Deze pas afgestudeerde ontwerper kreeg vorig jaar plots een uitnodiging om zijn collectie op de New York Fashion Week te tonen. En degene die hem uitnodigde, oh nee hoor, niemand minder dan Naomi Campbell herself. No biggie.

Botter kenmerkt zich door zijn kleurrijke kleding, en het gebruik van patches en teksten. Mede door het tekstuele aspect van zijn werk, kan hij een collectie zo actueel maken als hij wil. De Curaçaose ontwerper laat zich inspireren door maatschappelijke thema’s als armoede, racisme en terrorisme. Niet de meest bescheiden onderwerpen. Botter laat deze zaterdag zien welke maatschappelijke stempel hij dit jaar op de mode-industrie drukt.

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.