Nu aan het lezen
Vandaag start het Internationale Film Festival Rotterdam (IFFR) en is de havenstad tot en met 5 februari even klein Hollywood. Tijdens het 12-daagse festival zijn er tal van films te bekijken in verschillende genres. Maar het is lastig om de juiste uit te kiezen, dus hebben we een selectie voor je gemaakt: welke films mag je nou echt niet missen?
Een van de meest besproken films van dit moment is ‘Moonlight’ van regisseur Barry Jenkins. Vier jaar werkte Jenkins aan de film, dat gebaseerd is op het toneelstuk ‘In Moonlight Black Boys Look Blue’.
De film is genomineerd voor maar liefst acht Oscars en gaat over de 10-jarige Chiron die wordt gepest, verwaarloosd en mishandeld om zijn geaardheid. ‘Moonlight’ is opgedeeld in drie hoofdstukken waarbij in elk hoofdstuk wordt gefocust op een belangrijke periode in het leven van de donkere jongen.
Deze biografische film, geregisseerd door Pablo Larraín, volgt First Lady Jacqueline ‘Jackie’ Kennedy tijdens de nasleep van de moord op haar echtgenoot president John F. Kennedy.
Ondanks dat de Chileense regisseur de ene film na de andere maakt, valt dat niet af te zien aan de kwaliteit van deze film. Je ziet een verslagen Jackie, gespeeld door Nathalie Portman die overigens genomineerd is voor een Oscar, die haar emoties in bedwang probeert te houden en tegelijkertijd een zo goed mogelijk beeld wilt achter te laten van haar man.
Wederom een waargebeurd verhaal: dat van een koppel die in de problemen komt nadat ze trouwen. Richard en Mildred Loving worden zelfs gearresteerd en veroordeeld tot één jaar gevangenisstraf voor hun interraciale huwelijk. Richard is namelijk blank en Mildred is een donkere vrouw.
Het stel vocht in 1967 het verbod op interraciale relaties aan in de deelstaten van de VS met als gevolg dat dit verbod werd opgeheven. ‘Loving’ is een Brits-Amerikaanse biografische film uit 2016, geschreven en geregisseerd door Jeff Nichols.
Een iets wat aparte film is die van de Koreaanse regisseur Park Chan-Wook. De erotische thriller ‘The Handmaiden’ speelt zich af in de jaren 30 in Zuid-Korea, in de periode van de Japanse bezetting.
Wanneer de Japanse erfgename Hideko een nieuw dienstmeisje inhuurt, weet zij niet van haar geheim af. Sookee is namelijk een zakkenroller die in opdracht het fortuin van Hideko moet stelen. Een poging tot oplichting loopt op de klippen wanneer de twee vrouwen ineens verliefd op elkaar worden.
Op het IFFR, waar de zwarte cinema een ereplaats krijgt, mag deze klassieker van de Amerikaanse arthouse-film niet ontbreken. ‘Killer of Sheep’ is een film uit 1978 die is geschreven, geregisseerd, geproduceerd én opgenomen door Charles Burnett. Het verhaal beschrijft de cultuur van Afro-Amerikanen in de achterbuurten van Los Angeles met als hoofdpersoon Stan, een slager die met zijn vrouw en twee kinderen in deze achterbuurt woont.
De camera volgt de cast in los samenhangende episodes, die samen een slice of life vormen; vrienden komen voorbij, de kinderen spelen, buren knopen een praatje aan. De film is bovendien voor minder dan 10.000 dollar geschoten.
Deze Amerikaanse roadmovie is geregisseerd door een van de beste uit het Verenigd Koninkrijk, namelijk Andrea Arnold. ‘American Honey’ volgt een tienermeisje die zich aansluit bij een groep zwervende twintigers die het land doorkruist om tijdschriften te verkopen.
Wat regisseur Andrea al eerder deed in haar andere films, is hoofdrolspelers van de straat plukken. Dat deed ze ook dit keer met Sasha Lane en het was wederom een goede keuze. Ook speelt Shia LaBeouf een hoofdrol in de film.
Zie hier het volledige programma van het Internationale Film Festival Rotterdam.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.