Dit zijn de Oscar nominaties 2017: Record meest genomineerd ooit en een Nederlands tintje!

Nu aan het lezen

Dit zijn de Oscar nominaties 2017

Dit zijn de Oscar nominaties 2017

Het is alweer bijna tijd voor de 89ste editie van de Oscars! Maar laten we bij het begin beginnen: de nominaties. Zag je deze aankomen of is het een verassing? En, misschien wel belangrijker, zit jouw favoriet ertussen?

Vaakst genomineerd

Als je dacht dat La La Land nu wel genoeg prijzen heeft gewonnen – enkele weken geleden haalde het nog een recordaantal van zeven Golden Globes – dan heb je het mis. De film is maar liefst veertien keer in de lijst te vinden, waaronder in de categorie Beste Film!

Ryan Gosling en Emma Stone zijn genomineerd voor hun hoofdrollen in de film. Maar ook regisseur Damien Chazelle staat in de lijst. Daarmee is de film de allereerste die zo vaak genomineerd werd in de grote categorieën. In 1997 kreeg Titanic wel veertien nominaties, maar niet in de acteurscategorieën. De enige andere film die ooit ook veertien nominaties kreeg, was All About Eve uit 1950.

Moonlight is echter een goede concurrent van La La Land. De film over een man die moeite heeft met zijn homoseksualiteit kreeg ook een Golden Globe voor Best Drama. Voor Meryl Streep is het de twintigste Oscar nominatie. Geen enkele andere genomineerde komt in de buurt van het aantal nominaties van  Streep.

Nederlands tintje

De lijst bevat ook een aantal Nederlandse genomineerden. De animatiefilm The Red Turtle van de Nederlandse regisseur Dudok de Wit is genomineerd in de categorie Animatie. De film gaat over een man die op een onbewoond eiland bevriend raakt met een schildpad.

In de categorie Beste Actrice maakt Nederland kans met actrice Isabelle Huppert. Zij speelt in de thriller Elle van Paul Verhoeven een vrouw die op zoek gaat naar haar verkrachter. Elle viel af voor de categorie Beste Buitenlandse Film, maar de Duitse komedie Toni Erdmann werd wel genomineerd. Hierin heeft de Nederlandse actrice Hadewych Minis een bijrol.

Geen blanke Oscars dit jaar

Tijdens de uitreiking van de Oscars in 2016 werd de hashtag #OscarsSoWhite trending. Het was toen het tweede jaar op rij dat er geen enkele donker gekleurde acteur genomineerd werd. Jada Pinkett Smith, de vrouw van Will Smith was toen de eerste die aangaf niet naar de Oscars te gaan met eerder genoemde als aanleiding. Will Smith besloot toen ook niet te gaan.

De ‘gekleurde’ acteurs die dit jaar genomineerd zijn, zijn onder andere Denzel Washington (Fences) en Ruth Negga (Loving).

Een geselecteerd deel van de lijst:

Beste film

Arrival
Fences
Hacksaw Ridge
Hell or High Water
La La Land
Lion
Manchester by the Sea
Moonlight
Hidden Figures

Beste acteur/actrice

Casey Affleck, Manchester By The Sea
Andrew Garfield, Hacksaw Ridge
Ryan Gosling, La La Land
Viggo Mortensen, Captain Fantastic
Denzel Washington, Fences

Isabelle Huppert, Elle
Ruth Negga, Loving
Natalie Portman,Jackie
Emma Stone, La La Land
Meryl Streep, Florence Foster Jenkins

Beste bijrol man/vrouw

Jeff Bridges, Hell or High Water
Mahershala Ali, Moonlight
Lucas Hedges, Manchester By The Sea
Dev Patel, Lion
Michael Shannon, Nocturnal Animals

Viola Davis, Fences
Naomie Harris, Moonlight
Nicole Kidman, Lion
Octavia Spencer, Hidden Figures
Michelle Williams, Manchester By The Sea

Beste regisseur

Damien Chazelle, La La Land
Denis Villeneuve, Arrival
Mel Gibson, Hacksaw Ridge
Kenneth Lonergan, Manchester By The Sea
Barry Jenkins, Moonlight

Beste Animatie Film

Kubo and the Two Strings
Moana
My Life as a Zucchini
The Red Turtle
Zootopia

The Academy Awards, met Jimmy Kimmel als presentator zullen zondag 26 februari worden uitgezonden op ABC. Klik hier voor de gehele lijst tot nu toe! De nominaties werden vanochtend bekend gemaakt tijdens een livestream. Deze kun je hieronder terug kijken.

Nena is 21 jaar en studeert Journalistiek in Tilburg. Ze houdt zich graag bezig met schrijven, film en fotografie. Mensen denken vaak dat ze aan het dromen is, maar in werkelijkheid bedenkt ze dan geniale creatieve producten. Of wat ze gaat eten.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.