Nu aan het lezen
Je heerlijke dekbed, je tandenborstel, je partner’s afgedragen t-shirt. De eerste dingen die je aanraakt als je ’s ochtends opstaat kan meer over je leven vertellen dan je denkt. Dat is de gedachte achter de serie van fotografe Paula Zuccoti: ‘Everything we touch’. Deze blog is al veranderd in een boek en laat een serie foto’s zien van de simpele voorwerpen die een bepaald iemand dagelijks aanraakt.
Fotograferen is de passie van Zuccotti, maar haar dagelijkse baan is het voorspellen van trends voor een reclamebedrijf en het gebruiken van die data om beslissingen te nemen als een productontwerper. “De afgelopen 15 jaar heb ik de wereld rondgereisd, bezig met honderden etnografische en trend-spottende projecten waarbij ik de relatie tussen mensen en producten onderzocht: de dingen die ze gebruiken en de dingen waarvan ze het bestaan nog niet af weten,” vertelt Zuccotti.
“In het boek wordt elke foto in zijn eentje gepresenteerd, zonder achterliggende informatie, zodat je zelf speculaties kan maken over de dag van die persoon voordat je de bladzijde omdraait om meer te ontdekken. Welke leeftijd en geslacht hebben ze? Waar denk je dat ze wonen en welke baan hebben ze? Wat zijn hun hobby’s? Hoe zien ze eruit?” zegt Zuccotti. “De foto’s vertellen je zeker een verhaal, hoewel de lezer dit aanvult met zijn of haar eigen verbeelding en interpretatie en zelf de gaten opvult, in gedachten verbeeldend hoe het zou zijn om die dag mee te maken.”
Om dit effect te creëren, zijn de foto’s zo gevormd dat de voorwerpen op chronologische volgorde liggen – als een tijdlijn van iemands persoonlijke dag. Treinkaartjes liggen naast een paraplu en goulash; een vork ligt naast een theedoek. Zo wordt er een plaatje gevormd over iemands dagelijks leven en kunnen er assumpties worden gemaakt over wie de persoon is – zijn of haar geslacht, nationaliteit of baan.
Zuccotti is geïnteresseerd in de objecten die mensen aanraken, maar ook gefascineerd door de objecten die we juist niet meer gebruiken tegenwoordig. De mensen achter de foto’s werd verteld dat er geen permanente voorwerpen zoals meubels en deurklinken op de foto gingen, of voorwerpen waarmee we de hele dag door mee communiceren – zoals je telefoon. Als resultaat zie je dat er geen telefoons, laptops en toetsenborden op de foto’s staan – maar interessant genoeg ook geen voorwerpen die de voorgaande communicatiemiddelen vervangen, zoals wekkers, boeken en agenda’s. Deze gebruikt men namelijk niet meer na de komst van de technologische alles-in-één producten zoals telefoons en computers. “Het is wonderbaarlijk hoeveel dingen we gestopt zijn aan te raken,” legt Zuccotti uit. “We raken geen muziek meer aan – dat betekent dat je niet zal ontdekken welke soort muziek de persoon achter de foto’s leuk vindt.”
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.