Nu aan het lezen
Voel jij je ook altijd zo hulpeloos als het gaat om de vluchtelingenproblematiek? Je brengt je oude kleding naar het Leger des Heils en maakt braaf je geld over naar een goed doel. Toch wil je weleens meer kunnen doen.
Een stel in de Parijse buitenwijk Montreuil vond geld geven niet genoeg. Zij doen nu mee aan een experiment van het Franse “In My Back Yard” project. Hiermee stellen zij hun achtertuin open, zodat er een klein huis gebouwd kan worden. Dit zal de thuis zijn voor meerdere vluchtelingen.
In My Back Yard helpt in het bijzonder vluchtelingen die al beschikken over een verblijfsvergunning. Toch komen ze vaak niet aan een huis en voelen zij zich niet onderdeel van de Franse gemeenschap. Het project brengt vluchtelingen in contact met hun eigen gastheer en/of vrouw. Deze begeleidt hen dan in het vinden van een baan en permanente thuis.
“Mensen hebben andere netwerken nodig dan slechts andere vluchtelingen”, vertelt Romain Minor, architect van non-profit Quartorze, aan Fast Company. Asielzoekerscentra bevinden zich vaak in afgelegen gebieden, ver verwijderd van bestaande woonwijken. Het In My Back Yard project brengt mensen samen die elkaar anders misschien wel nooit ontmoet hadden.
De huisjes zijn met hun 20 m2 zó klein dat ze niet eens een bouwvergunning nodig hebben. De eerste versie van een huis is compleet met keuken, badkamer en woonkamer – groot genoeg voor twee vluchtelingen. De eigenaren stemmen in met minstens twee jaar, waarna zij kunnen kiezen of ze het tuinhuisje met twee jaar weer verlengen. Eigenaren kunnen ook het huisje kopen om het project financieel te steunen. Doen zij dit niet, dan wordt het huisje afgetakeld en weer in een andere tuin opgebouwd.
Vluchtelingen mogen voor een periode van zes maanden in de achtertuin van iemand wonen. Hierna moeten zij plaatsmaken voor een nieuw stel. Zo krijgt iedereen een eerlijke kans op een goede start. Tijdens hun verblijf krijgen de vluchtelingen ook hulp van een maatschappelijk werker bij het vinden van een baan of huis. Zo komt er niet te veel druk op hun nieuwe buren te staan.
Het eerste test huisje wordt deze maand in Montreuil gebouwd door vrijwilligers en is gemaakt van prefab houten modules. De organisatie wil uiteindelijk een training programma opzetten zodat de vluchtelingen hun eigen huis kunnen bouwen.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.