Fresku en MocroManiac zetten met videoclip ongelijkheid op de kaart

Nu aan het lezen

Fresku en MocroManiac zetten met videoclip ongelijkheid in Nederlandse media op de kaart

Fresku en MocroManiac zetten met videoclip ongelijkheid in Nederlandse media op de kaart

Wie de rapper Fresku niet kent, kent zijn alter ego Gino Pietermaai wel. De rapper, acteur en cabaretier is een bekende in de Nederlandse hiphopcultuur. Roy Michael Reymound, zoals Fresku echt heet, heeft weer de nodige indruk gemaakt met zijn nieuwste videoclip ‘Witlof’.

We zien een gedekte eettafel midden op straat met daarop een paar kaarsen, een glas rode wijn en een bord met een stuk witlof. Aan de rand van de tafel hangen foto’s van gekleurde BN’ers: Humberto Tan, John Williams, Jandino Asporaat. Stuk voor stuk geliefde mensen die zijn omarmd door de Nederlandse samenleving. Maar omarmd worden niet alle donkere artiesten, vooral niet in de media, op radio en tv.

Spanningsveld

Het is die boodschap die de rappers willen overbrengen met het onlangs gelanceerde nummer ‘Witlof’ over het spanningsveld dat heerst tussen witte en zwarte artiesten. De ene (hiphop)artiest wordt omarmd, terwijl de ander juist wordt genegeerd. Het frappante hieraan is dat de nieuwe track van Fresku is verkozen tot 3FM’s Megahit van afgelopen week.

In de videoclip neemt een zwarte man plaats aan de tafel en begint de stukken witlof te eten. Ondertussen komen blanke voorbijgangers langs en geven de man schouderklopjes en aaien over zijn bol. Aan het einde flitsen er allerlei historische beelden voorbij van onder andere de racistische KKK, Adolf Hitler, Donald Trump en Geert Wilders. Direct na deze beelden spuugt de donkere man de witlof uit en loopt weg.

Het nummer ‘Witlof’ is een opvolger van de eerdere veelbesproken single van Fresku ‘Zo doe je dat’ uit 2015. Met deze track bekritiseerde de rapper de voorkeur van radiostations voor witte, behapbare muziek. “Die twee nummers zijn thematisch verwant”, zegt Fresku tegen De Correspondent. “Door ‘Zo doe je dat’ krijgt ‘Witlof’ nu ook aandacht en wordt de boodschap opgepikt.”

Het topic ongelijkheid tussen wit en zwart en de superioriteit van witte mensen wordt vaker besproken door onder andere Sunny Bergman met haar documentaire ‘Wit is ook een kleur’. Toch blijft een videoclip als deze bij je binnenkomen en merk je dat ongelijkheid nog steeds heerst in Nederland.

Witte kaders

De rapper MocroManiac, met wie Fresku de track heeft gemaakt, zegt dat er op Fresku’s laatste album zeker vijf nummers staan die zo op de radio hadden gekund. “Geen enkele werd opgepikt. Er is een systeem waarin niet zomaar alles een gelijke kans krijgt. Dat gaat verder dan alleen radio of televisie, het geldt ook op scholen”, zegt MorcoManiac waarop Fresku weer reageert: “De wereld wordt vanuit witte kaders beoordeeld en bepaald.” Misschien iets waar menig radio- en tv-station de volgende keer wat langer over na moet denken.

Carmen is 20 jaar, vierdejaars studente Journalistiek en woont in Amsterdam. Ze leest en schrijft graag over inspirerende mensen, emigreert het liefst naar een warm land en drinkt de hele dag thee.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.