Cate Blanchett demonstreert met 81 actrices tegen genderongelijkheid in Cannes

Nu aan het lezen

Cate Blanchett protesteert met 81 Hollywoodsterren tegen genderongelijkheid in Cannes

Cate Blanchett protesteert met 81 Hollywoodsterren tegen genderongelijkheid in Cannes

Het moet een indrukwekkend gezicht zijn geweest, 82 vrouwelijke Hollywoodsterren zaterdag verenigd te zien tijdens een protestmars op de rode loper van het Cannes-filmfestival. Het doel: genderongelijkheid adresseren in de gehele filmindustrie en Cannes in het bijzonder.

Cate Blanchett, Marion Cotillard, Salma Hayek en Ava DuVernay waren onder de sterren die deelnamen aan de symbolische demonstratie. De leiding lag bij de Australische Blanchett, dit jaar de juryvoorzitter.

Schokkende aantallen

“Vandaag hebben 82 van onze zusters zich verzameld op de traptreden van het Cannes festival om het aantal vrouwen te symboliseren dat in de 71-jarige geschiedenis aan het festival heeft deelgenomen”, aldus #TimesUp op Instagram. “Wij zijn trots op de deelname aan deze actie met @5050×2020. #TIMESUP.”

5050×2020 is een Franse organisatie die werkt voor gelijke gendervertegenwoordiging in de filmindustrie tegen het jaar 2020. Het deed een vergelijkende studie om wat schokkende aantallen over mannen versus vrouwendeelname aan het festival te staven.

Vooruitgang

Het 71e filmfestival van Cannes is de eerste editie in nasleep van de Weinstein-affaire en de #metoo-beweging.

Cate Blanchett, die onlangs in een interview bekendmaakte dat ook zij is lastiggevallen door filmproducent Harvey Weinstein, gaf naast de Franse regisseuse Agnes Varda een vurig pleidooi over de 81 vrouwen die de trappen sinds de eerste editie van het festival in 1946 betraden. In diezelfde tijd hebben 1.866 mannelijk precies deze treden beklommen.

“De prestigieuze Palme d’Or is al 71 keer gegaan naar mannelijke regisseurs, te veel om bij naam te noemen. In datzelfde tijdbestek ging de prijs slechts naar twee vrouwelijke regisseurs. Als vrouwen hebben we allemaal met onze eigen unieke uitdagingen te maken, maar hier op deze trappen staan we samen als een symbool voor onze vastberadenheid en verbondenheid aan vooruitgang”, aldus Blanchett.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.