Ga je Partij voor de Dieren stemmen? Even alle belangrijke highlights van deze partij op een rij - Vance

Nu aan het lezen

Ga je Partij voor de Dieren stemmen? Even alle belangrijke highlights van deze partij op een rij

Ga je Partij voor de Dieren stemmen? Even alle belangrijke highlights van deze partij op een rij

Op wie moeten we stemmen 15 maart a.s.? Dat is de vraag die steeds meer (jonge) Nederlanders zichzelf op dit moment stellen. Want ja, sommige lijsttrekkers lijken je echt ontzettend sympathiek, maar daar koop je niks voor als ze maatregelen willen gaan nemen waar jij helemaal niet op zit te wachten.

Vandaar dat we een nieuwe serie hebben gestart op Vance, waarin we steeds de meest opvallende standpunten van een politieke partij highlighten. Want world peace, dat willen ze (bijna) allemaal wel.

Maar wat is er nou écht typisch voor deze partij? Wat maakt ze anders dan de rest? Wij struinden voor jou de stemwijzers en verkiezingsprogramma’s door om de meest opzienbarende stellingen uit te lichten. In deze tweede aflevering belichten we de Partij voor de Dieren.

Typisch Partij voor de Dieren

Idealistisch, zo is de Partij voor de Dieren zeker te omschrijven. Ze worden vaak omschreven als one issue partij die zich focust op dierenwelzijn en meer diervriendelijk beleid. Maar is dat het enige waar ze zich druk om maken? Zeker niet. Fractievoorzitter Marianne Thieme ontpopt zich de laatste jaren juist tot multi-issue-politica. Nog steeds ligt de aandacht van de partij op mens- en dierenrechten. Minder bezig zijn met geld verdienen, meer aandacht voor mens en dier.

Hoe wil de partij dat doen? Door dierenrechten op te nemen in de Grondwet, te investeren in alternatieven voor proefdieronderzoek en door zich in te zetten voor een versnelling van de internationale erkenning en toepassing van proefdiervrije onderzoeksmethoden.

Mensen- en dierenrechten staan overduidelijk centraal, maar de partij staat ook overduidelijk voor meer dan dat. Aldus de Partij voor de Dieren.

Wat willen ze allemaal gaan doen?

Oké, dat is in een notendop waar de Partij voor de Dieren vandaan komt. Maar wat is er anno 2017 nou echt het meest opvallend aan hun plannen voor ons land? Hieronder allereerst een lijstje van de dingen die Partij voor de Dieren de komende vier jaar graag zou willen gaan realiseren:

1. Basisbeurs herinvoeren


In tegenstelling tot bijvoorbeeld D66 (die zichzelf gek genoeg vaak als partij voor studenten profileert), wil de Partij voor de Dieren wél de basisbeurs herinvoeren. Het collegegeld moet volgens de partij ook omlaag en studenten en leraren krijgen meer te zeggen op universiteiten en hogescholen.

En om nog wel even te laten weten dat we het over de Partij voor de Dieren hebben, staat onder het kopje basisbeurs dat proeven op dieren tijdens (biologie)lessen moeten stoppen.

2. AOW-leeftijd naar 65


Dat 50-Plus zich voor de ouderen inzet, wisten we al, maar ook de Partij voor de Dieren staat voor een zekere oude dag. Wat inhoudt dat er een flexibele AOW-leeftijd moet komen gebaseerd op het aantal gewerkte jaren, zegt de partij. Ook de PVV en SP willen de AOW-leeftijd weer terugdraaien naar 65 jaar. De PvdA en D66 pleiten voor een tussenoplossing.

Wie 40 jaar gewerkt heeft, krijgt vanaf 65 jaar AOW. Wie een uitkering heeft op 65-jarige leeftijd, krijgt vanaf dan pas AOW. Mensen kunnen ook kiezen voor een lagere AOW-leeftijd. Voor hen gaat de AOW-uitkering dan wel iets omlaag.

3. Één dag in de week gratis musea


Meer geld naar kunst en cultuur, zo ziet PvdD het graag. In het partijprogramma pleit de partij voor meer kunst, cultuur, sport en nationaal erfgoed, en niet alleen in de Randstad. In heel Nederland moet er aandacht komen voor deze punten, waardoor het beter bereikbaar wordt voor iedereen, zo zegt de partij.

Meer bibliotheken, meer popmuziek, meer betaalbare sportscholen én musea zijn minstens één dag per week gratis als het aan de Partij voor de Dieren ligt.

4. Nationaal Zorgfonds


Als het aan de Partij voor de Dieren, SP en 50-Plus ligt, verdwijnt het eigen risico en komt er een Nationaal Zorgfonds voor in de plaats. Dit zou betekenen dat je geen eigen bijdrage meer hoeft te betalen voor zorg. Geen tien verschillende zorgverzekeraars meer, maar één Nationaal Zorgfonds, zegt de partij.

Daarnaast staat de partij voor meer aandacht voor persoonlijke wensen en behoeften van patiënten. Minder managers en juist meer verpleegkundigen op het werkveld.

5. Basisinkomen voor iedereen


Een gelijke financiële waardering voor mannen en vrouwen, dat is iets wat we al jaren willen maar nog steeds geen realiteit is. De Partij voor de Dieren staat voor een basisinkomen en het mag voor je salaris niet uitmaken waar je vandaan komt, zegt de partij. Man, vrouw, getrouwd, alleenstaand, homo, lesbisch of transgender, de partij wil voor allen een gelijk basisinkomen.

Een basisinkomen zou het mogelijk kunnen maken dat veel meer maatschappelijke activiteiten kunnen worden opgezet die nuttig zijn voor de samenleving. De partij ziet daarnaast ook meer vrijwilligerswerk en stages, zodat de werkzoekenden meer helderheid krijgt. Of het werk niet direct op de arbeidsmarkt gericht is.

En dit willen ze absoluut niet

1. Maatschappelijke dienstplicht niet verplicht


Dat de Partij voor de Dieren het goed met mens en natuur voor heeft, is een understatement. Toch is de partij niet van de verplichtende maatregelen als het aankomt op medemenslievendheid. Ze zijn dan ook tegen maatschappelijke dienstplicht, de meer verzorgende insteek van de doorgaans militaire dienstplicht.

Een maatregel waar partijen als PvdA en initiatiefnemer CDA wél voor zijn als ‘wapen tegen de individualisering’. Een stage waardoor jongeren zonder baan een betere kans op de arbeidsmarkt zouden krijgen, wordt door de partij wél belangrijk gevonden. Maar: altijd op vrijwillige basis, en niet verplicht dus.

2. Weg met dierentuinen en kinderboerderijen


Dierentuinen en alle vormen van vermaak met dieren zijn uit den boze volgens de partij en niet van deze tijd: In het partijprogramma wordt omschreven “Dieren zijn geen vermaak voor mensen. Daarom zouden alle dierentuinen moeten worden omgevormd tot een tijdelijke opvang voor dieren.”

Ook kinderboerderijen zijn passé en er moeten strengere regels komen voor dit soort vermaak. Het doel van de partij: beschermen en vergroten van het welzijn van dieren.

3. Vuurwerk moet verboden worden


Kort maar krachtig is de partij als het gaat om fireworks: vuurwerk is gevaarlijk. Mensen mogen van de Partij voor de Dieren tijdens Oud en Nieuw nog wel naar professionele vuurwerkshows gaan op locaties waar mensen, dieren, natuur en milieu er geen schade aan ondervinden. Als de verkoop ervan maar afgeschaft wordt en het zelf afschieten van vuurwerk verboden wordt.

Tot nu toe is in de Tweede Kamer nog geen meerderheid voor een landelijk vuurwerkverbod. VVD is van mening dat het probleem niet bij het vuurwerk zelf ligt, maar de manier waarop het wordt afgestoken.

4. Anti-Europa en dieronvriendelijke producten verbieden


Dat de Partij voor de Dieren idealistisch is zie je ook terug in de anti-Europa standpunten van de partij. Nederland en de EU zouden volgens de partij geen nieuwe afspraken meer moeten maken over handel met andere landen.

De bestaande afspraken worden aangepast, zodat natuur, duurzaamheid en de rechten van mensen en dieren meer in het vaandel komen te staan. Dat is belangrijker dan de groei van de economie, zegt de partij. Bovendien is de partij van mening dat we producten die slecht zijn voor mens, dier en milieu zouden moeten verbieden.

Disclaimer

Natuurlijk is dit overzicht niet compleet. De Partij voor de Dieren maakt zich voor nog veel meer zaken hard en wil bijvoorbeeld de komende jaren meer geld investeren in beter onderwijs, veiligheid, duurzame energie, betere zorg en idealen voor mens en dier. Wil je meer weten over deze partij en al haar standpunten, check dan de Partij voor de Dieren website.

Later gaan we verder met een andere partij die meedoet aan de Tweede Kamer verkiezingen in maart 2017. We beogen je met deze serie op geen enkele wijze een stemadvies te geven en zijn niet geaffilieerd met deze of andere politieke partijen. Mocht je een kritische noot willen plaatsen, laat het ons dan weten via Twitter.

Carmen is 20 jaar, vierdejaars studente Journalistiek en woont in Amsterdam. Ze leest en schrijft graag over inspirerende mensen, emigreert het liefst naar een warm land en drinkt de hele dag thee.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.