Gelekte Brexit-analyse Britse overheid: VK is slechter af buiten EU

Nu aan het lezen

Gelekte Brexit-analyse Britse overheid: VK is slechter af buiten EU

Gelekte Brexit-analyse Britse overheid: VK is slechter af buiten EU

Het Verenigd Koninkrijk is slechter af buiten de Europese Unie, ongeacht in welk scenario ze verder zitten. Dat blijkt uit een gelekte analyse van de Britse overheid zelf, die BuzzFeed News in handen heeft.

In de analyse wordt naar de drie meest plausibele Brexit-scenario’s gekeken, gebaseerd op de huidige afspraken met de EU. Komt er bijvoorbeeld een uitgebreide vrijhandelsovereenkomst met de EU, dan zou de groei van het Verenigd Koninkrijk tijdens de komende 15 jaar 5 procent lager zijn.

Ook is er een scenario dat er geen overeenkomst komt. Dan zou het Verenigd Koninkrijk teruggaan naar de regels van de World Trade Organization, waarbij de groei zelfs met 8 procent zou dalen tijdens de komende 15 jaar. Een laatste – en de beste – optie is dat het Verenigd Koninkrijk lid blijft van het Europese Economisch Gebied, waarbij de groei met 2 procent zou dalen.

Harde klappen

De berekeningen houden hierbij geen rekening met een verslechterde economie op de korte termijn als gevolg van de Brexit. De uitkomsten kunnen daardoor nog slechter zijn. De economie moet zich namelijk aanpassen aan de nieuwe overeenkomsten.

Volgens een anonieme bron zijn deze berekeningen niet openbaar gemaakt, “omdat het gênant is”. Er is immers geen enkel scenario waarin het land het beter doet na de Brexit dan ervoor. Zo zou vrijwel iedere economische sector een negatieve impact ondervinden in de drie scenario’s. Chemicaliën, kleding, productie, auto’s en eten en drinken zouden de hardste klappen krijgen.

Ook zou iedere regio in het Verenigd Koninkrijk negatieve gevolgen merken. Hierbij komen het noordoosten, de West Midlands en Noord-Ierland er het slechtste vanaf.

 

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.