Google meet de luchtkwaliteit in Amsterdam met Street View-auto's

Nu aan het lezen

Google meet de luchtkwaliteit in Amsterdam met Street View-auto’s

Google meet de luchtkwaliteit in Amsterdam met Street View-auto’s

We weten inmiddels dat de kwaliteit van de lucht die we inademen behoorlijk wat impact heeft op onze gezondheid. Maar hoe goed is de luchtkwaliteit in Nederland eigenlijk? Dat is iets wat Google uit wil gaan zoeken, of in ieder geval in Amsterdam. Het bedrijf gaat namelijk de luchtkwaliteit in de hoofdstad meten op straatniveau.

Google, de stad en de gemeente Amsterdam werken met zijn drieën samen aan een project genaamd Project Air View. Daarmee moeten we meer inzicht krijgen van de kwaliteit van de lucht op straatniveau. En dat is nodig, stelt de internetgigant:  Amsterdammers zouden gemiddeld een jaar korter leven door al die vervuilde lucht die in hun longen komt.

Met informatie over de kwaliteit van de lucht op straatniveau wordt het echter mogelijk om vast te stellen welke gebieden een slechte luchtkwaliteit hebben. Vervolgens kunnen de gemeente en de stad aan de hand daarvan verbeteringsplannen ontwikkelen.

Project Air View

Nu is het niet zo dat de luchtkwaliteit in de hoofdstad voor het eerst gemeten wordt. Amsterdam doet dit al op diverse punten in de stad. Met Project Air View moeten de metingen van die vaste locaties aangevuld worden, door twee mobiele Street View-auto’s de straat op te sturen.

De auto’s gaan tussen mei 2019 en halverwege 2020 rondrijden in de hoofdstad om de luchtkwaliteit vast te leggen. Daar krijgen de auto’s speciale sensoren voor, die stikstofmonoxide, stikstofdioxide, fijnstof en zwarte koolstof kunnen meten. De gegevens worden vervolgens gevalideerd en geanalyseerd door de gemeente, Google en wetenschappers van de Universiteit Utrecht.

Nadat die validatie en analyse afgerond zijn, moeten de inzichten met iedereen gedeeld worden. Dat betekent dat jij dus ook kunt zien welk deel van Amsterdam erg vervuild is en welk deel dat minder is.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.