Helen Reddy (78) van het nummer 'I Am Woman Hear Me Roar' overleden

Nu aan het lezen

Helen Reddy (78) van het nummer ‘I Am Woman Hear Me Roar’ overleden

Helen Reddy (78) van het nummer ‘I Am Woman Hear Me Roar’ overleden

De Australisch-Amerikaanse zangeres Helen Reddy is op 78-jarige leeftijd overleden, dat laten haar kinderen in een statement op Facebook weten. “We zijn diep bedroefd, maar we vinden troost in de wetenschap dat haar muziek altijd blijft voortleven”, schrijven zij.

De Australische kreeg in de jaren ’60 de kans om auditie te doen voor een Amerikaans platenlabel. Ze werd hier afgewezen, maar besloot alsnog om in Amerika te blijven. Een goede keus, want niet veel later tekende ze bij het gerenommeerde Capitol Records. Haar eerste hit scoorde ze in 1971 I Don’t Know How To Love Him uit de musical Jesus Christ Superstar. Maar het was vooral haar tweede hit die voor haar bekendheid zorgde: I Am Woman.

I Am Woman

Dit nummer werd een hit in 1972 en speelde een prominente rol in de tweede feministische golf. Het nummer schreef de zangeres omdat ze op zoek was naar een nummer dat paste bij het positieve zelfbeeld dat ze had verworven nadat ze zich had aangesloten bij een vrouwenbeweging. “Ik ontdekte dat het lied niet bestond, dus moest ik het zelf schrijven”, laat ze later in een interview weten.

Het nummer werd niet meteen opgepakt en een grote hit, maar doordat veel vrouwen zich in dit nummer herkenden, werd het veelal aangevraagd. De vrouwen belden lokale radiostations om het lied aan te vragen, waardoor I Am Woman maanden later alsnog op nummer één stond.

Iconisch strijdlied

Tot op de dag van vandaag wordt het nummer nog steeds gezien als iconisch strijdlied. Helen heeft hier zelfs een grammy voor gewonnen. In haar speech bedankte ze god: “want zij maakt alles mogelijk”. Na dit nummer volgden nog meerdere hits, zoals Delta DawnAngie Baby en Ain’t No Way to Treat a Lady.

Vanaf 2002 besloot ze de muziekindustrie achter zich te laten om hypnotherapie te gaan studeren. Ook was ze toen werkzaam als motivational speaker. In 2015 kreeg ze te horen dat ze dementie had en in 2017 zong ze voor het laatst I Am Woman tijdens de Women’s March Los Angeles, die na de inauguratie van president Trump werd gehouden.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.