Overeenkomsten tussen toen en nu: Hoe een verdeeld Amerika van 1968 er uit zou zien in pushberichten - Vance

Nu aan het lezen

Overeenkomsten tussen toen en nu: Hoe een verdeeld Amerika van 1968 er uit zou zien in pushberichten

Overeenkomsten tussen toen en nu: Hoe een verdeeld Amerika van 1968 er uit zou zien in pushberichten

De geschiedenis herhaalt zich. Dit zie je niet alleen terug in de modetrends die na de jaren ’60 en ’80 weer opduiken, of analoge technologieën die weer over de digitale toonbank gaan. Je ziet het ook terug in de maatschappelijke discussies die wij nu voeren, zoals #MeToo, de discussie over een donker jongetje in een H&M trui en Trump die president wordt na twee termijnen met Obama.

Pushberichten á la 1968

The New York Times schetst de gelijkenissen tussen nu en vroeger op indrukwekkende wijze in een overzicht van de gebeurtenissen in het jaar 1968 in de Verenigde Staten. In de vorm van pushberichten laat het blad zien hoe verdeeld het land was. Dit geeft aan welke notificaties Amerikanen in 1968 hadden ontvangen als de technologie in dat jaar zo ver gevorderd was als nu.

De pushberichten staan bol van maatschappelijke kwesties die nog steeds gesprek van alledag zijn. In het jaar 1968 trokken veel mensen de straat op om te demonstreren tegen raciale ongerechtigheid en economische ongelijkheid. Amerikaanse militairen streden in Vietnam in een onvergeeflijke oorlog. En na twee termijnen met een Democraat in het Witte Huis, won een Republikein de presidentiële verkiezingen.

Rassendiscussie

De Amerikanen zijn ver gekomen sinds het jaar 1968. In de jaren ’60 was ongelijkheid tussen zwarten en blanken nog een heikel punt. De mensrechtenbeweging, die na de beruchte arrestatie van Rosa Parks begon onder leiding van Martin Luther King, verloor haar leider.

Na de moord op King volgden al snel protesten en opstanden in de grote steden. Dit leidde in april 1968 tot het uitbreiden van de Civil Rights Act. Hierin stond dat mensen gelijke huisvestingsmogelijkheden moesten krijgen, ongeacht ras of huidskleur. Ook werd het wettelijk verboden mensen te intimideren of te bedreigen wegens hun ras, huidskleur or geloofsovertuiging. Toch komt racisme nog steeds iedere dag voor, in allerlei vormen. In de vorm van een ‘coolest monkey in the jungle’ trui op H&M, of de ‘shithole’ opmerking van Trump die uitmondt op een discussie over ras en discriminatie.

Miss America versus #MeToo

Ongelijkheid tussen zwart en blank was niet de enige vorm van ongelijkheid die veel besproken werd in 1968. Ook die tussen mannen en vrouwen was onderwerp van gesprek. Zo riepen 100 demonstrerende vrouwen tijdens een Miss America wedstrijd anti-Miss America leuzen en weigerden ze met mannen te praten omdat zij het ‘toch niet zouden begrijpen’. Ze beweerden dat de wedstrijd degraderend was jegens vrouwen en vrouwen als ‘hersenloze popjes’ presenteerde.

De Miss America demonstratie laat zien dat vrouwen ook destijds opkwamen voor vrouwelijkheid en gelijkheid. Ze waren het zat ongelijk behandeld te worden en wilden van de schoonheidsstandaarden van vrouwen af. Dit zie je nu nog steeds terug in de vele makeuploze selfies van beroemdheden die afgelopen jaar op sociale media circuleerden. Ook de #MeToo discussie bespreekt een verdraaid beeld van vrouwen en vrouwelijkheid. Zo zou het dragen van bepaalde kleding provocerend zijn voor mannen en bepaald gedrag ‘uitlokken’.

Dit alles laat zien dat de discussies die nu in de media besproken worden, gesprekken van alledag zijn. Decennialang wordt de ongelijkheid tussen rassen, en mannen en vrouwen besproken. En we zijn al een stuk verder gekomen, met wetten die racisme en bepaald gedrag verbieden. Maar wat de uitvoering van  deze wetten en het veranderen van culturele gedachtegang betreft, is er nog veel werk aan de winkel.

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.