Biologische make-up: Alles dat je moet weten en waar je het kunt kopen

Nu aan het lezen

Dit is wat je moet weten over de nieuwste trend: biologische make-up

Dit is wat je moet weten over de nieuwste trend: biologische make-up

Verduurzamen kun je op heel wat verschillende manieren doen: minder vlees eten, helemaal geen dierlijke producten meer eten. Minder water gebruiken en natuurlijk kiezen voor biologische producten. Maar wist je dat je zelfs voor biologische make-up kunt kiezen?

Je weet vast wel dat behoorlijk veel make-up merken hun producten op dieren testen. Bij biologische make-up weet je in ieder geval zeker dat dit niet gebeurt. Maar dat is niet het enige wat deze duurzame make-up beter maakt.

Wat is biologische make-up?

Je mag iets ‘biologisch’ noemen als het product geteeld is zonder kunstmest en kunstmatige bestrijdingsmiddelen. En als het geproduceerd is zonder toevoegingen van synthetische conserveringsmiddelen, geur-, kleur- en smaakstoffen.

Pieter Hofland van biologische groothandel Yaviva legt haarfijn uit wat biologische make-up nou precies is: “Biologische make-up bestaat uit wettelijk beschermde producten die vrij zijn van dierproeven en nooit op dieren zijn getest. Daarnaast hebben deze producten een hoog percentage van plantaardige producten en ingrediënten, die allemaal op biologische wijze geteeld zijn.” Daar komt ook bij dat er in biologische cosmetica vooral een aantal dingen niet te vinden zijn.

In de meeste soorten deodoranten zit bijvoorbeeld aluminiumzout. Dit zorgt ervoor dat je minder snel gaat zweten. Uit een aantal onderzoeken is gebleken dat het gebruik van aluminiumzout zelfs in verband staat met het krijgen van lymfeklier- en borstkanker. Of dat helemaal waar is, is niet helemaal zeker. Maar Pieter Hofland zegt alle twijfel weg te willen nemen en gebruikt daarom deze stoffen helemaal niet in zijn producten.

Waar koop je dit?

Hoewel ik als make-up noob mijn mascara het liefst bij de Kruidvat koop, kom ik erachter dat dit nou niet de meest geschikte plek is wat biologische make-up betreft. De merken Kruidvat en ICI Paris XL verkopen namelijk nog helemaal geen biologische make-up.

Helaas is er geen handige lijst te vinden met alle biologische merken. Maar na enig onderzoek kwam ik erachter dat er gelukkig wel genoeg biologische make-up merken zijn die je ook in Nederland (of online) kunt kopen:

  • Aveda
  • Yves Rocher
  • The Body Shop
  • Nvey Eco
  • Inika
  • Dr. Hauschka
  • Green People
  • Lavera
  • Living Nature
  • Themis

Vegan make-up

Je kunt natuurlijk ook voor make-up kiezen waar helemaal geen dierlijke producten aan toegevoegd zijn, ook wel vegan make-up genoemd. Bij deze merken weet je zeker dat er geen dierproeven aan te pas zijn gekomen. Wil jij erachter komen hoe vegan jouw make-up is? Check dit dan via deze link.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.