Nederlanders vinden discussie rondom klimaatverandering overdreven - Vance

Nu aan het lezen

Nederlanders vinden discussie rondom klimaatverandering overdreven

Nederlanders vinden discussie rondom klimaatverandering overdreven

De klimaatverandering is een serieus onderwerp dat tegenwoordig steeds vaker ter tafel gebracht. Ondanks dat media hier veel aandacht aan besteden, vindt een kwart van de Nederlanders deze discussie onzin. Zij denken dat de klimaatverandering lang niet zo groot is als veel wetenschappers denken, blijkt uit een panelonderzoek onderzoek van NU.nl.

Er deden 1130 mensen mee aan het onderzoek en daaruit bleek dat 35 procent het juist goed vindt dat er discussies worden gevoerd over dit onderwerp. Slechts vier procent gelooft helemaal niet in klimaatverandering en 29 procent denkt dat er meer moet gebeuren tegen klimaatverandering.

Denken dat er klimaatverandering niet zo erg is, is in principe gewoon je kop in het zand steken. Er zijn namelijk talloze bewijzen dat er wel degelijk verandering gaande is in het klimaat. Met als grootste voorbeeld de warme zomer van afgelopen jaar.

Zelf klimaatverandering aanpakken

Vooral interessant is de vraag hoe de respondenten zelf al iets doen tegen klimaatverandering. Daaruit bleek het grootste deel bezig is met het scheiden van afval (68 procent). Ook zegt 43 procent al minder vlees te eten en laat een groot gedeelte van de respondenten hun auto wat vaker staan (34 procent).

Alle kleine beetjes helpen. Dus hoewel jijzelf niet zozeer het volledige klimaat kunt veranderen, kun je hier wel aan bijdragen. Door inderdaad je afval te scheiden, minder vlees te eten en wat vaker het openbaar vervoer of de fiets te pakken help je al een handje.

Maar je kunt natuurlijk nog meer doen, zoals korter douchen, zoveel mogelijk biologische producten kopen en zelf een tasje meenemen wanneer je boodschappen gaat doen. Maar je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om meer tweedehands spullen te kopen. Als we allemaal wat beter op deze kleine dingen letten, maken we al een grote stap vooruit.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.