5 gemakkelijke tips om je dagelijks leven wat duurzamer te maken

Nu aan het lezen

5 gemakkelijke tips om je dagelijks leven wat groener te maken

5 gemakkelijke tips om je dagelijks leven wat groener te maken

Goed nieuws: we worden met z’n allen een stuk bewuster van het milieu. Dat is niet alleen goed, het is ook nog eens hartstikke van belang (helaas). Het gaat namelijk helemaal niet zo fantastisch met het milieu tegenwoordig. Zo is de oceaan nog steeds gevuld met een hoop plastic en kan het CO2 niveau echt nog wel een flink stuk naar beneden. In je eentje gaat dat niet lukken. Maar als we met z’n allen wat duurzamer leven, maken we de wereld toch een klein beetje beter.

Geen idee waar je moet beginnen? We hebben een aantal handige, en vooral super makkelijke, tips voor je verzameld.

#1 Verban plastic tasjes

Dit lijkt misschien een voor de hand liggende tip, maar toch doet nog niet iedereen hier aan mee. Ik doe zelf flink mijn best om minder plastic tasjes te kopen, maar soms sta ik toch onverwachts in de supermarkt, of koop ik meer dan verwacht. Wat doe je dan? Even een plastic tasje kopen dus. Dankzij het verbod om gratis tasjes weg te geven in winkels, was de verkoop van plastic tasjes in april 2017 al zo’n 71 procent gedaald sinds het jaar daarvoor. Het gaat wel al de goede kant op dus.

Zorg ervoor dat je altijd een extra tasje bij je hebt, want door de daling van de verkoop van plastic tasjes is er ook een daling van zwerfafval te zien. En dat is dan weer mooi meegenomen.

#2 Koop tweedehands

Er wordt elk jaar ontzettend veel kleding geproduceerd in de wereld. Veel hiervan wordt helaas weer weggegooid. Zonde! Want wist je dat er minimaal 4.000 liter water nodig is om een kilo katoen te maken? Ga daarom eens op zoek naar tweedehands kleding om de weggegooide kleding een tweede leven te geven. Geen idee waar je moet beginnen om tweedehands kleding te kopen? Een paar tips:

  • Als je een bepaald product heel graag wil, kijk dan eens of deze op Marktplaats is te vinden in jouw maat;
  • Ga naar een kringloopwinkel, hier kun je vaak nog goede kledingstukken vinden;
  • Word lid van verkoopgroepen op Facebook, ook hier worden een hoop kledingstukken doorverkocht;
  • Ga naar de Amsterdamse IJhallen: hier verkopen een hoop mensen hun kleding voor een prikkie.

#3 Schrap vlees minimaal één keer per week

Inmiddels zijn er steeds meer mensen die vegetarisch eten, maar nog lang niet iedereen is over. Begin daarom rustig aan en zorg dat je één keer in de week helemaal geen vlees eet. Dus ook niet op je bammetje tijdens de lunch. Je zult merken dat je een stuk bewuster wordt van de hoeveelheid vlees die je eet. Daarnaast kom je erachter dat vleesvrije gerechten net zo lekker zijn!

#4 Pak wat vaker de fiets

Als je een auto of scooter hebt, dan is de verleiding om deze te pakken vaak erg groot. Maar deze twee dingen zijn natuurlijk behoorlijk slecht voor het milieu. Pak daarom eens wat vaker de fiets! Het is niet alleen een stuk beter voor de wereld, maar ook voor jou. Want op deze manier beweeg je ook veel meer.

#5 Verbruik minder water

In Nederland hebben we water in overvloed, maar dat betekent niet dat we dit ook in overvloed kunnen verspillen natuurlijk. Sta eens wat meer stil bij hoeveel water je op een dag verbruikt. Douche wat korter en laat de kraan minder lang lopen als je je tanden aan het poetsen bent. Maar kijk bijvoorbeeld ook naar de apparaten die water verbruiken, zoals de wasmachine of vaatwasser, en kies hier voor de eco-stand.

Alle kleine beetjes helpen!

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.