Ikea gaat voor duurzaam en stopt met plastic wegwerpproducten

Nu aan het lezen

Ikea gaat voor duurzaam en stopt met plastic wegwerpproducten

Ikea gaat voor duurzaam en stopt met plastic wegwerpproducten

Er gaan drastische veranderingen komen in Europa om het zwerfafval en de plastic soep te verminderen. Zo kondigde de Europese Commissie onlangs al aan om wergwerpplastic zoals bordjes, bestek en bekers te verbieden. Ikea laat weten in 2020 te stoppen met wegwerpproducten als rietjes, borden en tassen. Daarnaast wil de Zweedse meubelgigant in 2030 alleen nog maar hernieuwbare en gerecyclede producten aanbieden.

Dat Ikea al een flinke tijd bezig is met duurzaamheid, is geen geheim. In 2007 was dit namelijk de eerste grote winkelketen die geen plastic tassen meer gebruikte. En daar doen ze nu nog een schepje bovenop.

Minder wegwerpplastic

Op dit moment wordt er al weinig gebruik gemaakt van wegwerpplastic in de bekende eetcafé’s van Ikea. Maar daar gaan ze nog meer in verminderen. Binnen twee jaar zul je hier geen plastic rietjes, roerstaafjes of plastic bestek meer vinden.

Het is de bedoeling om zelfs geen plastic producten voor eenmalig gebruik te verkopen. En dus zul je in de winkels uiteindelijk ook geen plastic bestek, rietjes, borden of bekers meer vinden. De kans is groot dat je hiervoor wel terecht kunt bij het bedrijf, maar dan gemaakt van duurzaam materiaal.

Duurzamer

Naast het minderen van plastic in de café’s en in de winkels zelf, gaat Ikea ook aan de slag om duurzamer te worden. De plastic producten die de meubelgigant nog verkopen, zijn van duurzame materialen gemaakt of van gerecycled plastic. Het doel is om tegen 2030 alleen nog maar gebruik te maken van hernieuwbare of gerecyclede materialen.

Er zijn natuurlijk een hoop vrachtwagens en bestelbussen op de wereld die voor Ikea rijden. Als je er zo over nadenkt, dan stoot Ikea dus behoorlijk wat uitlaatgassen uit. Maar ook hier gaan ze iets aan veranderen. Tegen 2020 wil het bedrijf 100 procent duurzame energie gebruiken.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.