Nieuwe IKEA-gordijnen zuiveren de lucht in je huis

Nu aan het lezen

Nieuwe IKEA-gordijnen zuiveren de lucht in je huis

Nieuwe IKEA-gordijnen zuiveren de lucht in je huis

We weten inmiddels dat er behoorlijk wat dingen in de lucht zitten die nu niet echt goed zijn voor onze gezondheid, die van onze huisdieren of die van onze spullen. Ook in huis kan de lucht behoorlijk vervuild zijn. Maar de nieuwe gordijnen van IKEA moeten die lucht helpen zuiveren.

Hoewel de lucht op straat vele malen erger verontreinigd is dan die in huis, heb je ook in huis stoffen zitten die niet goed voor je zijn. Er komt bijvoorbeeld stikstofoxide vrij als je op gas kookt. Ben je aan het verven of gebruik je plastic? Dan komen er chemische stoffen vrij.

De nieuwe gordijnenserie van IKEA, met de naam GUNRID, heeft een speciale coating van mineralen op het textiel, die moet helpen deze stoffen af te breken. De coating wordt geactiveerd door licht van binnen en buiten, zoals het gewone daglicht dat de gordijnen tegen moeten houden. Zodra de coating geactiveerd is, breekt het veelvoorkomende vervuilende stoffen af.

De gordijnen moeten daardoor een flink voordeel hebben ten opzichte van andere opties om de lucht in huis te reinigen. Hier kun je namelijk ook wel apparaten voor kopen, maar die gebruiken elektriciteit. De gordijnen doen dat niet. Bovendien neemt zo’n apparaat weer ruimte in, gordijnen heb je vaak toch al hangen.

Gerecycled en stylish

Ander bijkomend voordeel is dat de gordijnen zelfreinigend zijn. Je hoeft ze dus weinig te wassen en ook dat is weer beter voor het klimaat. De stof van de gordijnen is gemaakt van gerecyclede PET-flessen.

En ja, IKEA heeft ook nagedacht over het ontwerp. De gordijnen moeten immer wel bij je huis passen. De gordijnen verschijnen dan ook in drie kleuren: lichtgrijs, lichtroze en geel. De lichtgrijze en lichtroze variant verschijnen vanaf februari in de winkel. De gele versie volgt in april. Wat ze gaan kosten, is nog niet bekendgemaakt.

Overigens moet de stof later ook in andere producten gebruikt worden, vertelt IKEA. Wanneer dat is en bij welke producten, is nog niet bekend.

IKEA GUNRID gordijnen
Foto: IKEA

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.