Star Wars: na 42 jaar komt de Skywalker-saga tot een einde

Nu aan het lezen

Na 42 jaar komt de Skywalker-saga tot een einde: hoe zat het ook alweer?

Na 42 jaar komt de Skywalker-saga tot een einde: hoe zat het ook alweer?

Het duurde 42 jaar, leverde ons negen episodes en meerdere tussenverhalen en -series op, maar nu is het dan echt zo ver: de Skywalker-saga komt tot een einde. Aanstaande woensdag verschijnt Star Wars Episode IX: The Rise of Skywalker, waarmee het verhaal van de beroemde familie wordt afgesloten. Maar hoe zat het allemaal ook alweer?

De wereld maakte in 1977 kennis met Star Wars en de Skywalkers en sindsdien is er een hoop gebeurd. De kans bestaat dan ook dat je niet alles meer helder op je netvlies hebt staan. Daarom geven wij je een overzicht van de gebeurtenissen die ons hebben geleid naar deze allerlaatste film over de Skywalker-familie.

Hier moeten we natuurlijk wel een kleine disclaimer bij geven, aangezien Star Wars behoorlijk wat (fanatieke) fans heeft (zoals ondergetekende). Allereerst: we bespreken het verhaal chronologisch, en dus niet in de volgorde waarin de films in uitgebracht zijn (namelijk 4, 5, 6, 1, 2, 3, 7, 8). Op die manier hopen we verwarring bij minder grote fans te voorkomen.

Daarnaast bespreken we alleen de episodes (I tot en met VIII dus), ook al zijn er nog veel meer verhalen. Andere verhalen en films als Solo, Rogue One, The Clone Wars en de Holiday Special en The Mandalorian laten we nu even achterwege, om te voorkomen dat er hier een heel boek geschreven wordt. En voor wie alle films nog niet heeft gezien: spoiler alert!

Episode I: onze ontmoeting met Anakin

De Skywalker-saga begint in chronologische volgorde met twee Jedi Knights en een klein jongetje op de planeet Tatooine. Deze twee Jedi Knights zijn gebruikers van The Force, een kracht die ons allemaal omringt, ons leven geeft en de wereld in balans houdt. Jedi Knights gebruiken over het algemeen de Light Side, hun tegenhangers, de Sith, zijn meer fan van de Dark Side. Goed om te weten is dat geen van beide zijden van de Force slecht is. Ze vormen juist samen een balans. Over de gebruikers van de Dark Side is echter wat anders te zeggen.

De twee Jedi Knights in kwestie, Qui-Gon Jinn en zijn padawan (leerling) Obi-Wan Kenobi, weten maar net te ontsnappen aan een gevecht bij de vijandige Trade Federation, dat duistere plannen lijkt te hebben. Queen Amidala, gekozen koningin van de planeet Naboo, vraagt deze twee Jedi om hulp bij de kwestie en zij accepteren. Die missie brengt hen uiteindelijk naar Tatooine.

Op Tatooine ontmoeten de twee een jongetje, Anakin Skywalker. Al snel blijkt dat dit geen gewoon jongetje is. Anakin blijkt grote gaven te hebben en volgens zijn moeder is hij gewoon ‘ontstaan’. Er was geen vader, geen normale bevruchting. Nee, de moeder van Anakin bleek opeens gewoon zwanger. Qui-Gon en Obi-Wan denken dat Anakin het jongetje uit een profetie is, die balance to The Force moet brengen.

Belangrijke gebeurtenissen:

 • In chronologische volgorde is dit de eerste keer dat we Obi-Wan Kenobi, Anakin Skywalker, Yoda, Queen Amidala (ook wel Padmé genoemd), C-3PO en R2-D2 ontmoeten.
 • We ontdekken dat er zoiets bestaat als de Sith, de Jedi, de Force en midichlorians.
 • We ontmoeten de eerste Sith: Darth Maul. Hij overleeft de film niet (toch?), maar vermoordt wel Qui-Gon Jinn.
 • We ontmoeten Palpatine, een politicus die later de Supreme Chancellor van de Galactic Republic wordt.
 • Obi-Wan Kenobi gaat Anakin Skywalker opleiden tot Jedi.
 • We ontmoeten ook Jar Jar Binks, maar daar is lang niet iedereen blij mee.

Episode II: romantiek en duisternis

Tien jaar gaat voorbij en Anakin Skywalker is geen klein jongetje meer. Sterker nog: hij is inmiddels bijna volwassen en al enige tijd een Jedi Knight in training. We zien de twee als ze een nieuwe missie krijgen: ze moeten voormalig koningin en nu senator Padmé Amidala beschermen. Iemand heeft het namelijk op haar leven gemunt. En dat blijkt: al snel wordt er een aanslag op haar leven gepleegd, maar die mislukt.

Dat zet een paar belangrijke ontwikkelingen in gang. Allereerst: Obi-Wan onderzoekt de aanslag op Padmé en ontdekt dat er in het geheim een leger van klonen ontwikkeld wordt. Die klonen zijn gemaakt aan de hand van het DNA van Mandalorian bounty hunter Jango Fett, die ook een zoon genaamd Boba heeft. Daarnaast ontdekt Obi-Wan dat voormalig Jedi Knight en huidig Sith Lord Darth Tyranus (ook wel Count Dooku genoemd) achter deze plannen zit en een grote oorlog tussen de Republic en de zogeheten Separatists plant.

Tegelijkertijd duikt Anakin met Padmé onder, in de hoop haar te kunnen beschermen. Klein probleem: de twee worden verliefd. Als Jedi is het namelijk niet de bedoeling dat je in een relatie zit. Ondertussen wordt Anakin geplaagd door visioenen van zijn moeder, die duidelijk hulp nodig heeft. De twee reizen naar Tatooine, ontdekken dat Anakins moeder gevangen is door Tuscan Raiders en vermoord is. Anakin wordt meer dan boos en vermoordt ze allemaal.

Natuurlijk komen Anakin, Padmé en Obi-Wan uiteindelijk weer samen, als ze samen met een andere Jedi Knight – Mace Windu – een burgeroorlog beslechten en de Sith opnieuw lijken te verslaan. De film eindigt met een nogal belangrijk punt: Anakin en Padmé trouwen in het geheim, en alleen C-3PO en R2-D2 weten hier vanaf. Net zo belangrijk is dat Palpatine opnieuw meer macht krijgt, die hij belooft te gebruiken om het grotere conflict te beëindigen (al is het de vraag of we hem geloven).

Belangrijke gebeurtenissen:

 • Padmé en Anakin zijn getrouwd.
 • De Clone Army is onthuld.
 • Er is een oorlog (de Clone Wars) ontstaan tussen de Republic en de Seperatists.
 • In de hoop die oorlog te beslechten krijgt Palpatine ‘tijdelijk’ extra macht in de Republic.
 • Anakins moeder is vermoord, waarna hij à la de Dark Side wraak neemt door haar moordenaars te vermoorden. (hint: dat is geen goed teken).
 • We zien een supertof gevecht tussen Yoda (Jedi Master) en Count Dooku.

Episode III: het einde van de Jedi?

We wisten allemaal dat het grote geluk van Anakin en Padmé niet voor eeuwig kon duren. Maar Episode III begint nog met relatief goed nieuws: Padmé blijkt zwanger! Ondertussen is Anakin bovendien padawan-af en een echte Jedi Knight geworden. Daarnaast is hij ook dikkere vrienden geworden met Palpatine, die nog altijd ontzettend veel macht heeft in de Republic (de oorlog is namelijk nog steeds bezig).

Het lijkt dus allemaal goed te gaan – op de oorlog na – maar niets is minder waar. Anakin voelt zich benadeeld omdat hij nog geen Jedi Master is en hij het gevoel heeft dat zijn grote kracht niet erkend wordt. Daarnaast heeft hij weer visioenen, net als voordat zijn moeder overleed. In dit geval ziet hij echter hoe Padmé overlijdt bij de geboorte van zijn kind. Daar zou iedereen bang van worden, maar dat is gevaarlijk. Yoda vertelde ons eerder namelijk al dat angst naar de Dark Side van de Force leidt.

Dat is iets waar Palpatine gretig gebruik van maakt. Palpatine blijkt namelijk helemaal geen aardige senator te zijn, maar een duistere Sith Lord: Darth Sidious (ofwel: The Emperor). Anakin ontdekt dit en sluit zich – met de belofte dat Palpatine Padmé kan redden – bij hem aan. Anakin krijgt een nieuwe naam, Darth Vader, en vermoordt een stel jonge Jedi-leerlingen. Ondertussen activeert Darth Sidious Order 66, waarop de clone troopers (dat kloonleger uit de vorige film) van kant wisselen en de Jedi en Republic-aanhangers vermoorden.

Padmé ontdekt dit alles en is er natuurlijk niet blij mee. Ze probeert Anakin over te halen terug te gaan naar de Light Side, maar faalt. Met een gebroken hart bevalt ze – zonder medeweten van Anakin – van een tweeling: Luke en Leia. Maar ze overleeft de bevalling niet, net zoals in het visioen van Anakin.

Tegelijkertijd komt Anakin in gevecht met Obi-Wan terecht, waarbij Obi-Wan zijn voormalige leerling met tegenzin verslaat. Obi-Wan slaagt er echter niet in om de ondergang van de Republic en de opkomst van de Sith te stoppen. The Empire ontstaat, met Palpatine aan kop. Aan zijn zijde staat Darth Vader, die nadat hij verminkt is geraakt in het gevecht met Obi-Wan een nieuw pak heeft gekregen.

Obi-Wan overleeft dit alles wel en keer terug naar de inmiddels overleden Padmé. Hij besluit de tweeling op te splitsen, om zo de kans kleiner te maken dat Darth Vader hun bestaan ontdekt. Leia wordt geadopteerd door een koninklijk stel, de Organas van de planeet Alderan. Luke gaat naar zijn oom en tante op Tatooine, waar Obi-Wan ook heen verhuisd in de hoop hem in de gaten te kunnen houden.

Belangrijke gebeurtenissen:

 • We zien Chewbacca voor het eerst (in chronologische volgorde dan)!
 • Anakin keert naar de Dark Side en wordt Darth Vader (inclusief pak).
 • Obi-Wan en Anakin vechten, waarbij Anakin zwaargewond raakt en alleen nog in leven kan blijven via een speciaal gemaakt pak.
 • De Republic verdwijnt en The Empire ontstaat.
 • Palpatine blijkt een Sith Lord (wie had dat gedacht?!).
 • De Jedi Order wordt verwoest.
 • Padmé overlijdt.
 • Luke en Leia worden in het geheim geboren en verstopt.

Episode IV: de tweede Skywalker-generatie

Episode IV is waar de meeste Star Wars-fans hun filmmarathon beginnen. Deze film pakt het verhaal negentien jaar na Episode III op, wat betekent dat Darth Vader en The Emperor een groots Empire hebben opgezet en samen veel kwaad aanrichten. Zo is besloten een Death Star te maken, een ruimtestation dat krachtig genoeg is om een complete planeet op te blazen.

Gelukkig zijn de blauwdrukken hiervoor in de handen van één van de stoerste vrouwen uit de filmhistorie beland: Princes Leia Organa. Zij is één van de leiders van de rebellion, die het niet geheel en al eens zijn met de acties en plannen van het Sith-duo. Maar het schip van Leia komt in handen van Darth Vader, waarbij zij gevangen wordt genomen. Gelukkig weet ze de blauwdrukken en een bericht over te brengen aan R2-D2, die het bij Obi-Wan Kenobi op Tatooine moet afleveren. En dat doet hij met zijn robotmaatje C-3PO.

De twee robots komen op Tatooine echter in handen van een jonge boer: Luke Skywalker. Hij ontdekt een fragment van het bericht. Een Obi-Wan kent hij niet, maar wel een Ben Kenobi (dat is dus dezelfde persoon). Hun paden kruisen en Obi-Wan geeft Luke het lightsaber (wapen van een Jedi, red.) van zijn vader aan hem. Maar wat er precies met Anakin gebeurd is, dat vertelt Obi-Wan dan weer niet helemaal. Obi-Wan vertelt alleen dat Anakin Skywalker vermoord is door Darth Vader (wat in zekere zin natuurlijk ook wel zo is).

Luke besluit Obi-Wan te helpen, waarvoor de twee de piloot Han Solo en de Wookie Chewbacca inlijven. Met zijn vieren reizen ze naar Leia, proberen ze haar te redden (maar redt zij de mannen meer) en brengen ze haar naar de Rebel Alliance. Obi-Wan verliest helaas wel zijn leven in een gevecht met Darth Vader, maar de rest van de missie slaagt. Luke, Han, Chewie (Chewbacca, red.), C-3PO en R2-D2 sluiten zich bij de rebellen aan en weten met zijn allen de Death Star op te blazen.

Belangrijke gebeurtenissen:

 • We leren Han, Luke, Leia en Chewie nu (echt) kennen.
 • Luke krijgt een eerste stuk Jedi-training van Obi-Wan en leert The Force kennen.
 • De oom en tante van Luke worden vermoord door The Empire.
 • Obi-Wan en Darth Vader hebben een lightsaber-gevecht, maar Obi-Wan verliest.
 • De Death Star wordt geïntroduceerd en opgeblazen.
 • Oh, en Luke en Leia (niet-wetende dat ze een tweeling zijn, of überhaupt familie) zoenen:

Episode V: de grootste onthulling in filmgeschiedenis

Als je ooit ook maar iets over Star Wars hebt gehoord, dan is het wel “I am your father”. En dit is de film waar die quote vandaan komt. Maar daar begint de film logischerwijs niet mee. Nee, de film begint met de rebellen die een nieuw hoofdkwartier hebben opgezet op de ijsplaneet Hoth. Helaas voor onze helden heeft The Empire dat ook door, en er volgt al snel een aanval.

Gelukkig weet iedereen te ontsnappen, maar de wegen van Han, Leia, Luke, Chewie, C-3PO en R2-D2 scheiden zich wel. Luke en R2 gaan naar de planeet Dagobah, waar hij hoopt getraind te worden als Jedi door Master Yoda. Yoda is na de gebeurtenissen uit de eerste drie films namelijk daarheen gevlucht en Obi-Wan deelt die informatie met Luke via The Force.

De rest van de groep besluit naar Cloud City te gaan, waar een vriend van Han woont: Lando Calrissian. Maar helaas, The Empire blijkt daar ook gearriveerd te zijn en de macht te hebben overgenomen. Han, Leia, C-3PO en Chewie worden in de val geleid en Han wordt bevroren in carbonite. Luke ziet dit via een visioen, zorgt dat hij snel die kant op gaat en confronteert Darth Vader. Maar dat gaat niet helemaal zoals Luke verwacht had: dit is het moment dat Darth Vader vertelt wie hij eigenlijk is. En dat is dus de vader van Luke.

Gelukkig weet Luke te ontsnappen – al is dat dankzij Vader wel met een hand minder dan voorheen – en sluit zich aan bij de overgebleven rebellen.

Belangrijke gebeurtenissen:

 • Luke en Yoda leren elkaar kennen, waarna Luke door Yoda getraind wordt.
 • We ontmoeten Lando Calrissian.
 • Obi-Wan kan via The Force nog met ons praten!
 • Han wordt in carbonite bevroren.
 • Leia houdt van Han, waarop Han “I know” zegt.
 • I am your father!

Episode VI: het einde van de oorlog

Wat als je ontdekt dat je grootste aartsvijand en één van de meest gemene mensen in het universum je vader is? Als je Luke bent, dan doe je er alles aan om hem te stoppen. En dat is exact wat we in de laatste film van deze trilogie zien.

In Episode VI bevrijden Luke, Leia, Chewie, de beide robots en Lando als eerste Han uit de handen van Jabba The Hutt. Niet lang daarna gaat Luke terug naar Dagobah, in de hoop zijn training met Yoda af te ronden. Maar helaas, Yoda overlijdt. Maar dat doet hij niet voordat hij Luke vertelt dat er nog een Skywalker is. Gelukkig komt Obi-Wan hier ook terug als Force Ghost, om te vertellen dat Darth Vader inderdaad de vader van Luke is en dat er inderdaad nog een Skywalker leeft. Luke is zelf slim genoeg om in te zien dat Leia die andere Skywalker is.

Luke vertrekt daarna terug naar de rebellen, waar de gehele groep een aanval voorbereidt op een tweede Death Star die The Empire aan het bouwen is. De bedoeling is dat The Emperor, oftewel Palpatine, naar die Death Star komt en dat Vader daar al is. Verwoest je dus de Death Star, dan vernietig je ook het leiderschap van The Empire en breng je de oorlog tot een einde.

De nieuwe Death Star zit in de buurt van Endor, waar een soort beertjesras met de naam Ewoks leeft. De rebellen worden vrienden met die Ewoks en samen vallen ze de shield generator van de Death Star aan, zodat het ruimteschip aangevallen kan worden. Endor is daarnaast de plek waar Luke tegenover Leia onthuld dat ze broer en zus zijn (denk nu nog even terug aan die zoen uit Episode IV) en dat ze beide de kinderen van Darth Vader zijn.

Na die onthulling vertrekt Luke naar Darth Vader, om hem te confronteren en hem terug te krijgen naar de Light Side. Daarop volgt een zenuwslopende periode, waarin The Emperor probeert Luke naar de Dark Side te krijgen, wat natuurlijk faalt. Er volgt een erg oneerlijk gevecht met eerst Vader en daarna The Emperor, waarop Darth Vader tot zijn zinnen komt en terugkomt naar de Light Side. Vader vermoordt The Emperor, maar helpt zichzelf daarbij ook om zeep. Gelukkig weet Luke wel te ontsnappen voor ook deze Death Star door de rebellen wordt opgeblazen.

The Empire komt zo tot een einde, wat natuurlijk gevierd wordt. En tijdens dat feestje zien we dat niet alleen Obi-Wan als Force Ghost terug is gekomen. Luke ziet hem staan, maar ook Yoda en zijn vader Anakin (al verschilt per versie van de film hoe oud de Anakin is die je ziet).

Belangrijke gebeurtenissen:

 • Yoda gaat dood.
 • Obi-Wan is een Force Ghost!
 • Luke vertelt Leia dat ze een tweeling zijn en wie hun vader is.
 • We ontmoeten de Ewoks (en dan vooral Warwick, beter bekend als Warwick Davis, die later in o.a. Harry Potter speelt).
 • Luke confronteert Darth Vader en weet hem uiteindelijk (met wat hulp van The Emperor) terug te krijgen naar de Light Side.
 • The Emperor gaat dood.
 • Anakin brengt Balance in the Force, net zoals voorspeld werd in Episode I.
 • Darth Vader gaat dood.
 • Yoda en Anakin blijken ook Force Ghosts te zijn!
 • The Empire valt.
 • Luke ontsnapt en viert feest met de rest.

Episode VII: de Dark Side bestaat nog steeds

Dertig jaar na de gebeurtenissen van Episode VI blijkt dat de Dark Side nooit weg is geweest. Sterker nog: al het moois wat na de val van The Empire is opgebouwd, is afgebroken. De schuldige: Supreme Leader Snoke, zijn First Order en vooral ook zijn leerling Sith Lord Kylo Ren. Logischerwijs is er een geheel nieuwe rebellie opgezet: de Resistance. En ook dit keer is Leia, nu generaal, de leider van die groep rebellen.

Eén van de rebellen is begaafd piloot Poe Dameron, die een kaart die naar de verdwenen Luke Skywalker achterlaat bij zijn robot BB-8 voordat hij gevangen wordt door Kylo Ren (en dat is niet de enige vergelijking die je met Episode IV kunt trekken). Maar er komt hulp uit onverwachte hoek: een stormtrooper die het niet eens is met de First Order. De stormtrooper krijgt van Poe de bijnaam Finn en ze ontsnappen samen. Helaas storten ze neer op Jakku en het lijkt alsof Poe daarbij het leven laat.

Dat is waar Finn, BB-8 en wij Rey ontmoeten, een meisje dat naar spullen zoekt in wrakken van ruimteschepen om te ruilen tegen eten. De First Order vindt ze ook snel, waarna de drie weten te vluchten op een oud, krakkemikkig ruimteschip dat wij beter kennen als de Millennium Falcon (het schip van Han Solo, red.). Niet lang daarna worden ze door Han Solo en Chewie onderschept bij hun zoektocht naar dat ruimteschip.

De groep begint een missie om de kaart naar Leia te brengen en onderweg ontdekt Rey dat ze Force Sensitive is. Met andere woorden: ze kan met de Force omgaan. Bij een tussenstop op een planeet breekt echter een gevecht uit tussen de crew van de Millennium Falcon en de First Order. Han, BB-8 en Finn worden door een groep van Leia’s vechters gered, geleid door de toch niet zo dode Poe. Helaas voor Rey heeft zij minder geluk: ze wordt door de First Order ontvoerd.

Leia krijgt de kaart naar Luke in handen, en wij krijgen een reünie tussen de twee (hoera!). Ook ontdekken we wie Kylo Ren eigenlijk is: Ben Solo, de zoon van Leia en Han. Even voor de duidelijkheid: Ben is de derde generatie Skywalker, aangezien zijn moeder Leia een Skywalker is. Ben lijkt echter meer op zijn opa (Darth Vader/Anakin) dan op zijn moeder en oom: ook hij liep over naar de Dark Side. Na de reünie besluiten Han en Finn Rey te gaan redden van de zogeheten Starkiller Base (een soort Death Star). Daar komt Han zijn zoon ook tegen en probeert hem terug naar het licht te krijgen. Dat faalt en Kylo Ren vermoordt zijn vader.

De rest weet wel te ontsnappen en de Resistance vernietigt Starkiller Base, maar natuurlijk niet zonder een episch lightsaber-gevecht tussen Rey en Kylo. Na dat gevecht besluit Rey naar Luke te gaan, in de hoop daar getraind te worden als Jedi Knight en hulp te krijgen bij het gevecht tegen de First Order.

Belangrijke gebeurtenissen:

 • We ontmoeten nieuwe helden en schurken: Finn, Poe Dameron, Rey, BB-8, Supreme Leader Snoke, Kylo Ren en de First Order.
 • Een reünie tussen Han en Leia!
 • Han en Leia hebben een zoon: Ben Solo, a.k.a. Kylo Ren.
 • Kylo Ren/Ben Solo vermoordt Han Solo.
 • De hoofdstad van de Republic en het senaat worden vernietigd.
 • Starkiller Base (Death Star 3.0) wordt ook vernietigd.
 • Rey blijkt Force Sensitive.
 • Rey gaat op zoek naar Luke en vindt hem op Ahch-To, waar ze hem zijn lightsaber aanbiedt.

Episode VIII: niet wat we verwacht hadden

Star Wars-fans hebben met enige regelmaat discussies over films, de inhoud en diverse theorieën. Maar er is niets in het Star Wars-universum waar zoveel discussies om zijn ontstaan als Episode VIII: The Last Jedi. Deze film was namelijk niet wat we verwacht hadden, waardoor de één hem geweldig vindt en de ander hem afgrijselijk vindt.

Die controversie begint al bij een vroege scène in de film: Luke neemt de lightsaber niet van Rey aan, maar gooit hem weg. Letterlijk. En daarmee is de toon gezet. Luke wil Rey namelijk helemaal niet trainen, want hij is het niet langer eens met de Jedi Way. Later blijkt dat Luke de belangrijkste reden is dat Ben Solo Kylo Ren werd, en logischerwijs voelt Luke zich nog steeds schuldig. Maar hij laat zich wel overhalen om Rey te trainen.

Nadat Rey ontdekt wat er gebeurd is tussen Luke en Ben Solo, besluit ze naar Kylo Ren toe te gaan en te proberen hem terug te krijgen naar de Light Side. De twee komen samen in gevecht met Supreme Leader Snoke, waarbij Kylo Ren zijn leermeester vermoordt. Logischerwijs denkt Rey dat ze Ben Solo terug heeft aan haar kant, maar niets blijkt minder waar. De twee komen opnieuw in een gevecht terecht, maar overleven beiden.

Terug bij de Resistance werkt Finn samen met monteur Rose Tico om een codebreaker te vinden, die de Resistance moet gaan helpen om de First Order te vernietigen. Dat mislukt en in plaats daarvan ontstaat een groots gevecht tussen de Resistance en de First Order. Kylo Ren leidt die strijd, maar had niet verwacht dat Luke via de Force zich in het gevecht zou mengen. Dat gebeurt wel en zorgt ervoor dat de Resistance met hulp van Rey kan ontsnappen. Vrijwel iedereen overleeft, behalve – helaas – Luke zelf.

Belangrijke gebeurtenissen:

 • Luke traint Rey in de Force.
 • Rey krijgt een antwoord op de vraag wie haar ouders zijn: niemand. Maar of dat het échte antwoord is, weten we niet.
 • Kylo Ren vermoordt Supreme Leader Snoke en neemt de leiding over de First Order over.
 • Kylo Ren komt in gevecht met Luke.
 • Luke overlijdt en wordt één met de Force (lees: hij komt waarschijnlijk als Force Ghost terug).
 • Rey is nu, voor zo ver bekend, de enige levende Jedi.

Episode IX: en nu?

42 jaar en acht films later zijn we bij het slotstuk van de Skywalker-saga aangekomen. Aanstaande woensdag draait de film in de Nederlandse bioscopen en ontdekken we hoe dit specifieke Star Wars-verhaal afgesloten wordt. Maar een aantal dingen zijn dankzij trailers al wel duidelijk.

Zo weten we dat deze film een jaar na The Last Jedi afspeelt en de naam The Rise of Skywalker draagt. Ook weten dat er in ieder geval één gevecht komt tussen Kylo Ren en Rey en er ongetwijfeld een grote strijd tussen de Dark en Light Sides van de Force zijn. Tegelijkertijd proberen de First Order en de Resistance elkaar van kant te maken, in de hoop de heerschappij over het universum te winnen.

Verder krijgt deze film opnieuw wat bekende gezichten. Zo keert Lando Calrissian terug, evenals Emperor Palpatine. En ook Leia keert nog even terug, ook al is actrice Carrie Fisher eerder al overleden. Gelukkig waren er nog wat beelden van haar, die nu hergebruikt worden.

Maar er is meer…

Zoals gezegd is het Star Wars-universum behoorlijk groot. Er is dan ook meer dan alleen de negen Episodes. Dus mocht je er geen genoeg van krijgen, dan kun je nog verder met deze fijne series en films:

 • Rogue One: A Star Wars Story. Deze film speelt zich precies voor Episode IV af en vertelt ons over het team dat de blauwdrukken van de eerste Death Star in de handen van Leia wisten te krijgen. Daarnaast zien we wie die eerste Death Star heeft ontworpen en waarom hij zo gemakkelijk kapot te krijgen is.
 • Solo: A Star Wars Story. Heb je altijd al meer willen weten over de geschiedenis van Han Solo? Hoe hij Chewie ontmoette? En hoe je de Kessel Run in minder dan 12 parsecs kunt halen? Deze film vertelt het je allemaal, maar helaas niet met de originele acteurs (aangezien zij hier te oud voor waren).
 • The Mandalorian. In de verschillende Episodes hebben we bounty hunters gezien die tot het Mandalorian-ras behoren. Maar er zijn meer Mandalorians dan de twee die we in de films zagen. De serie The Mandalorian, die dit jaar op Disney+ is verschenen, vertelt het verhaal van één van hen (maar een ander dan uit de films).
 • Star Wars: The Clone Wars. In Episode II zien we hoe de Clone Wars van start gaat. Deze geanimeerde serie vertelt je wat er tijdens die oorlog allemaal gebeurd is. Ook leuk: in The Clone Wars ontdekken we dat Darth Maul helemaal niet dood is, maar nog leeft!
 • The Clone Wars (film). Van die serie is ook een film gemaakt, met daarin een groter conflict tussen de Republic en de Seperatists. Hierin ontdekken we dat Anakin zelf ook een leerling had: Ashoka Tano.
 • Star Wars Rebels. Dit is een geanimeerde TV-serie van Star Wars die zich tussen Episode III en Episode IV afspeelt. Hierin zien je hoe het Empire er uit zag tijdens zijn top en hoe de rebellie vorm krijgt.
 • Star wars Resistance. Mocht je geen genoeg krijgen van geanimeerde series, dan hebben we goed nieuws! Er is er namelijk nog eentje, genaamd Star Wars Resistance. Deze serie speelt zich na de val van The Empire (dus Episode VI) af, maar al tijdens de opkomst van de First Order. Een jonge piloot van de Resistance moet de First Order onderzoeken en zien of hij ze nog kan tegenhouden (hint: nee).
 • Star Wars Holiday Special. Oké, dit is echt niet het meest hoogstaande stukje van Star Wars, maar de echte fan mag dit niet missen. In 1978 verscheen namelijk een TV-special van Star Wars, waarin we op bezoek gaan bij de Wookie-planeet om Life Day te vieren. De special toont ons ook drie familieleden van Chewie, namelijk zijn vrouw Mala, zijn zoon Lumpy en zijn vader Itchy.
 • Diverse Star Wars games. Een franchise als Star Wars leent zich natuurlijk fantastisch voor allerlei games en die zijn dan ook verschenen. Niet alleen zijn dat officiële games, maar er zijn bijvoorbeeld ook diverse LEGO-games uitgekomen. We gaan hier niet alle spellen opnoemen, maar de meest recente is Star Wars Jedi: Fallen Order.

Star Wars Episode IX: The Rise of Skywalker verschijnt 18 december in de bioscoop.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.