Nu aan het lezen
Als je een willekeurig kantoor inkijkt, is de kans groot dat zo’n 80 procent van de werknemers gebruik maakt van een koptelefoon of oordopjes. Waarschijnlijk doe je er zelf ook aan mee: wanneer je even iets af moet maken sluit je je gewoon af door middel van de muziek. Zo word je in ieder geval niet zo snel gestoord door anderen. Maar uit een studie blijkt dat het luisteren van muziek je concentratie niet per se vergroot.
Het onderzoek werd gedaan door psychologen van verschillende universiteiten. Zo deden onderzoekers van de University of Central Lancashire, University of Gävle in Zweden, and Lancaster University hieraan mee. Het onderzoek was vooral gericht op het effect van achtergrondgeluiden. Met name op hoe dit je creativiteit en concentratie beïnvloedt.
Voor het onderzoek moesten 36 participanten van 19 tot 56 jaar een probleem mondeling oplossen. Daarbij kregen zij drie verschillende soorten achtergrondmuziek. Een met onbekende teksten, instrumentale muziek en muziek met bekende teksten.
Na het onderzoek bleek dat vrijwel elke soort achtergrondmuziek een grote stoorzender was voor het oplossen van het probleem. Maar vooral muziek met bekende teksten zorgde voor een flinke belemmering bij het creatieve proces. Ook de focus bij de participanten werd minder door deze muziek.
Slecht nieuws dus voor degenen die de dag nauwelijks doorkomen zonder muziek.
Wat zorgt er dan precies voor dat achtergrondmuziek zo’n sterke invloed heeft op onze concentratie en creativiteit, en dat achtergrondgeluiden dit een stuk minder hebben? Volgens de onderzoekers is dit te verklaren omdat de achtergrondgeluiden die je bijvoorbeeld in een bibliotheek hoort, vaak constante geluiden zijn. Daardoor hoor je deze op een gegeven moment niet meer en verstoord het je focus niet.
Hoewel er dus vaak gezegd wordt dat muziek voor creativiteit zorgt, toont dit onderzoek aan dat juist het tegenovergestelde waar is. Ongeacht naar wat voor soort muziek er geluisterd wordt. Moet je dus echt even flink knallen om een deadline te halen? Dan is het misschien verstandig om die koptelefoon juist af te zetten en je in een stille ruimte op te sluiten.
Alhoewel, er is natuurlijk niets mis met een fijne playlist. Dat heeft in de meeste gevallen namelijk ook nog eens een goede invloed op je humeur.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.