Het geheim achter sushi is niet de vis

Nu aan het lezen

Het geheim achter sushi is niet de vis

Het geheim achter sushi is niet de vis

Sushi. In Nederland door veel mensen geliefd. Het Japanse gerecht bestaat al meer dan duizend jaar, alleen niet in dezelfde vorm. De geschiedenis achter sushi is anders dan veel mensen denken.

In Zuid-Oost Azië begon het allemaal. In China, bij de Mekong rivier, zwommen vissen tijdens het regenseizoen in de rijstvelden. Nadat de boeren de vissen hadden gevangen, moesten ze opgeslagen worden voor een lange tijd. Dit deden ze door zout op de vis te strooien, te verpakken met gekookte rijst, vervolgens onder zware gewichten te leggen (voor het fermentatieproces) en de vis af te dichten en in een ton te leggen. Na enige tijd werd de vis gegeten en werd de rijst weggegooid.

In de 8e eeuw kwam deze methode richting Japan. Alleen hier aten ze de rijst samen met de vis. In 1960 kwam sushi via een sushi restaurant in de Verenigde Staten terecht. Sindsdien heet dit gerecht sushi en wordt het opgerold met verschillende groentes. Rijst is altijd een belangrijk onderdeel geweest.

In dit filmpje van Vox wordt het allemaal nog eens uitgelegd.

Anneroos is 23 jaar en woont in Amsterdam. Ze schrijft artikelen voor Vance over uiteenlopende onderwerpen. Ze is onder meer geïnteresseerd in maatschappelijke ontwikkelingen en psychologie.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.