Wetenschappers kunnen water uit de lucht filteren

Nu aan het lezen

Wetenschappers maken het mogelijk om water uit de lucht te filteren

Wetenschappers maken het mogelijk om water uit de lucht te filteren

Wij kunnen het ons niet voorstellen, maar in veel landen is het hebben van droogte een groot probleem. In gebieden als Zuid-Amerika en India kunnen boeren in het droge seizoen moeilijk producten verbouwen en hierdoor gaat een groot deel van de winst verloren. Ook in woestijnen is dit een groot probleem. Wetenschappers is het nu gelukt om water uit de lucht te filteren, schrijft Fast Company.

Voor het ontwerp hebben de onderzoekers van de Universiteit van Harvard gekeken naar de natuurlijke kenmerken van de woestijn, zoals de naalden van cactussen, kevers en de vleesetende bekerplant. “Iedereen is enthousiast geworden van het op bio-geïnspireerde materialen onderzoek,” vertelt onderzoeker Joanna Aizenberg aan Harvard News. “Tot nu toe hebben we erg de neiging gehad om dit precies na te bootsen, maar ons onderzoek toont aan dat het gebruik verschillende bio-materialen, ook met nano-materiaal nagemaakt kan worden. Dit belooft veel voor de biomimetics.” Biomimetics is het nabootsen van natuurlijke systemen, modellen en elementen voor het oplossen van menselijke problemen.

3057197-inline-s-3-this-nano-material-sucks-water-from-thin-air

De sleutel tot de oplossing was het schild van de kever. Hierop zitten bobbeltjes die voor het verzamelen van water zorgen. Deze bobbeltjes bleek net zo belangrijk al de samenstelling van het schild. Eerdere onderzoeken focusten zich alleen op deze samenstelling, waarbij het schild bovenop voor de aantrekking van water zorgt en de zijkanten voor afstoten van het water. Dit zorgt er voor dat het water naar een kant wordt gestuurd waar het wordt verzameld.

3057197-inline-s-4-this-nano-material-sucks-water-from-thin-air

Met deze bevindingen, begon het onderzoeksteam te werken aan hetzelfde idee, maar dan met chemische materialen. In het materiaal werden de bobbeltjes van de kever nagemaakt, dit werd aangepast op de asymmetrische cactusnaalden en het gladde oppervlak van de bekerplant werd nagemaakt.

Op dit moment is het nog maar op klein materiaal getest. Het doel is om een systeem te maken dat zelf water uit de lucht filtert dat zich verzameld in een reservoir. Deze uitvinding zou veel kunnen betekenen voor de leefbaarheid in droge gebieden.

Hoi! Wij maken Vance. Met een klein redactieteam schrijven we elke dag over toffe films en series maar ook over ander belangrijk nieuws in de wereld. Wil je dat wel eens van dichtbij bekijken door stage te lopen op onze redactie? Stuur dan eens een mailtje naar redactie at vance punt nl. Brabantse roots niet verplicht, Bossche bol meenemen op eerste gesprek mag wel.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.