Nu aan het lezen
Foodies. Het is razend populair om een foodie te zijn. Zoveel mogelijk voedsel eten die van goede bron komt, hoge kwaliteit heeft en organisch is. Winkelen bij boerenmarkten, speciale voedselwinkels en de lokale slager. Vlees eten waarvan de dieren een goed leven hebben geleid en op humane manier zijn gedood.
Hier is natuurlijk niet veel op aan te merken – deze mensen vinden goed eten belangrijk en denken aan het milieu en dieren in het proces. De vervelende kant van deze maatschappij-bewuste keuze is dat het prijzig is. Ik ben zelf een student van 22 die – laten we eerlijk zijn – zoals vele studenten geen geld heeft rondslingeren om uitgegeven te worden. Elke uitgave is er eigenlijk al een te veel en zoiets als verantwoord eten past niet helemaal binnen het budget. Dus hoe kunnen wij toch verantwoord eten met een studentenbudget? Volg deze tips en misschien zijn we dan straks allemaal foodies.
Als je de juiste producten eet op het juiste moment heb je allereerst betere producten (het is niet voor niks hun seizoen) en daarnaast scheelt het je veel geld. Aardbeien in de winter zijn enorm duur, maar koop je ze op het juiste moment dan is het juist goed te doen.
Hoewel een warme snack onderweg je misschien goed in de oren klinkt, is een zelf ingepakte lunchtrommel de betere en goedkopere keuze. De kosten van een lunch onderweg zijn vaak hoog en daarnaast zijn broodjes voorverpakt, snacks ge-massa-produceerd en smaakstoffen toegevoegd. Een eigen lunch is goedkoop, makkelijk en vers. Zo houd je meer geld over voor betere producten en kun je helemaal creatief aan de slag met jouw ideale lunchtrommel.
Vlees is naast duur ook vaak gemaakt van dieren die hebben geleden. Een goed en verantwoord stuk vlees is lastig te vinden. Nu hoef je heus niet vegetariër te worden, maar je vleesdagen verminderen naar bijvoorbeeld vier of vijf keer in de week kan geen kwaad voor je budget. Er zijn heerlijke vegetarische gerechten te maken!
Aan een dier zitten allerlei verschillende soorten vlees. Je hebt hierin onderscheid tussen dure en goedkopere stukken. Of probeer bijvoorbeeld een hele kip, deze kan je zelf onderverdelen in stukken voor meerdere dagen. Dit is goedkoper dan de ene dag een kippenboutje en de dag erna een kipfilet te kopen. Vleugels zijn sowieso een goedkoper deel van de kip/kalkoen. Bij varkens en koeien is dit bijvoorbeeld de schouder of worsten die zijn gemaakt van het restvlees. Even lekker maar wel goedkoper.
Eieren zijn goedkoop, lekker, gezond en bieden veel proteïne als vervanger voor vlees. Dus heb je een geen-vleesdag zoals hierboven al besproken, bak of kook dan een lekker eitje bij je maaltijd. Zo kom je toch aan de vitaminen en het is een stuk goedkoper dan een flink stuk vlees. Daarnaast zijn er talloze manieren om een lekker eiergerecht te maken.
Ten eerste zijn kant-en-klaarmaaltijden vaak gigantisch duur. Daarnaast is het niet bepaald gezond, omdat aan deze maaltijden vaak vanalles is toegevoegd om het product langer houdbaar te maken. Vers is altijd beter en goedkoper. Je mag gerust wel eens zondigen en toch lekker lui doen met een kant-en-klaarmaaltijd, maar probeer dit niet te vaak te doen.
Je hebt verschillende supermarkten waar je zelf een bakje, doosje of zakje meeneemt en deze kan vullen met producten uit de winkel. Zo zijn er geen voorverpakkingen nodig en dit is natuurlijk goed voor het milieu. Zo pak je ook precies het aantal nootjes of de hoeveelheid brood die je nodig hebt en hoef je minder weg te gooien. En belangrijk; omdat je zelf een bakje meeneemt betaal je ook minder in deze verpakkingsvrijer winkels!
Op het einde van de dag, net voordat de marktkraampjes gaan sluiten, kun je vaak extra goedkoop iets op de kop tikken. Let wel op: de voorraad is dan vaak maar klein dus als je iets specifieks nodig hebt kun je wel beter wat eerder gaan. Maar stel je gaat voor inspiratie of een lekker extraatje voor bij de maaltijd, ga dan later op de dag. De markthouders staan dan vaak open voor kortingen en bodemprijsjes om hun voorraad toch nog kwijt te kunnen – onderhandeling is dus goed mogelijk.
Eten weggooien is zonde. Het is slecht voor de maatschappij, het geeft een volle, stinkende vuilnisbak en je gooit er veel geld mee weg. Vries dus je restjes in om ze een andere dag nog op te eten. Doe dan een keer in de twee of drie weken een restjesdag om je vriezer weer leeg te maken.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.