Nu aan het lezen
Het is koud, dat mag wel duidelijk zijn. Maar toch zijn er nog mensen die, ondanks de temperaturen onder nul, in een t-shirtje rondlopen. Dat terwijl jij het altijd koud hebt en je de hele dag warm houdt aan een kop hete thee, terwijl je gewikkeld in een deken zit. Hoe is het mogelijk dat dit verschil per persoon zo groot kan zijn?
Gek genoeg hebben vrouwen het sneller koud dan mannen. De kans is groot dat diegene die zelfs in deze temperaturen in de kou rondloopt, een man is. De wetenschappers van de University of Maryland School of Medicine hebben eerder al eens onderzoek gedaan naar dit fenomeen. Toen kwamen zij erachter dat de lichaamstemperatuur van mannen iets lager ligt dan die van mannen.
Dat zorgt ervoor dat vrouwen meer gewend zijn aan een iets warmere temperatuur. Wanneer het dan ijskoud wordt, moeten vrouwen hier vooral erg aan wennen. Maar dat is niet het enige verschil, het heeft namelijk ook te maken met je stofwisseling. Deze is in de meeste gevallen iets sneller bij mannen, waardoor hun bloedsomloop ook sneller is. Beide factoren zorgen ervoor dat je het sneller warm hebt.
Ook wanneer je wat meer vet op je lichaam hebt zitten, zul je het iets minder snel koud hebben. Het vetpercentage dient als het ware als een isolatielaag voor de mens.
Wanneer je het echt altijd koud hebt, kan het ook zijn dat je gezondheid hier iets mee te maken heeft. Het kan zijn dat je problemen hebt met je schildklier, of een ijzertekort. Dit kun je altijd laten checken bij je huisarts.
Tot slot heeft het aantal uur dat je slaapt ook te maken met hoe snel je het koud hebt. Als je moe bent, zul je het sneller koud krijgen. Dat heeft te maken met het feit dat je sneller in slaap valt als je lichaam koeler is. Deze twee punten zullen elkaar dus versterken. Het is dus belangrijk om juist tijdens deze koude dagen genoeg slaap te mee te pakken!
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.