Nu aan het lezen
Je hebt de vraag vast weleens naar je hoofd geslingerd gekregen: hoe zou jij jezelf omschrijven? Recruiters zijn er een kei in. Het lijkt een makkelijke vraag, maar dat is niet altijd zo. Want ja, hoe beantwoord je zo’n vraag zonder meteen Freud en alle filosofische implicaties erbij te pakken.
Jij bent lang niet de enige op deze aardbol die af en toe clueless is wat betreft zelfinzicht. Keer op keer dezelfde fouten maken, denken dat je slecht bent in iets terwijl je er super goed in bent. Of juist andersom. Tijd om daar een onderzoek op los te laten, dacht Dr. Tasha Eurich. Zij schreef het boek “Insight” over hoe zelfbewustzijn succes kan creëren in je carrière maar ook in je privé leven.
Eurich bespreekt in haar boek een onderzoek dat werd gedaan onder 13,000 professionelen in verschillende vakgebieden. Hier werd gekeken naar zelfanalyse en objectieve prestatie waarderingen. Het resultaat is niet heel erg verrassend, de meesten schatten zichzelf namelijk compleet verkeerd in. Zo hebben de mensen die zeggen genoeg zelfinzicht te hebben juist een tekort. Er werd studenten een boek met korting aangeboden gericht op het verbeteren van diens EQ. De mensen die het boek het meest nodig hadden, namen het aanbod niet aan.
Het onderzoek laat ook zien dat mensen met een gezonde dosis zelfkennis gelukkiger zijn. Ze maken verstandige beslissingen, niet alleen omdat ze zichzelf kennen, maar ook weten hoe anderen hen zien. Ook hebben zelfbewusten mensen betere relaties, volwassenere kinderen, ze zijn slim, zelfverzekerd en ze kunnen goed communiceren. En laat communicatie nu een van de pijlers van de maatschappij zijn.
De auteur geeft in haar boek een aantal tips over hoe iedereen meer bewust kan zijn van zichzelf. Tasha is naast schrijfster ook organisatorisch psychologe en weet daarom heel goed waar zij het over heeft. Hoe leer jij jezelf kennen?
Niet te veel nadenken over hoe je bent of overkomt. Dit zorgt namelijk niet meteen voor meer zelfinzicht. Integendeel, het beperkt het. Denken is niet gelijk aan weten. Besteed dus minder tijd aan theoretiseren en meer aan patronen herkennen.
Kijk naar je gedrag en de resultaten van dat gedrag. Voel je je goed na het sporten? Plan nog een paar fitness dagen in. Voel je je rot als je te laat bent gaan slapen? Zet je scherm uit en ga eerder slapen. Door trends te herkennen in je gedrag, word je je meer bewust van je gevoelens. Vraag je niet af waarom dat gebeurt, dat werkt het proces juist weer tegen.
Door alleen maar te kijken naar waarom je iets doet, word je juist ongelukkiger. Zo richt je je alleen op de negatieve dingen en de problemen. Door je af te vragen wat je doet, leer je van jezelf en kan je daar ook meer in groeien.
Voorbeeldje: ‘waarom vragen emoties opbrengen’ versus ‘wat voor vragen emoties opbrengen.’
Stel voor jezelf een aantal doelen op. Hierdoor weet je wat je wil, en wie je bent. In het onderzoek stelden participanten een programma voor zichzelf op. Hiermee streefden ze een bepaald doel na en hielden ze hun progressie in de gaten. Zo bereikten ze niet alleen een doel, maar waren zij zich ook meer zelfbewust.
Zo zie je maar, jezelf leren kennen is moeilijker dan je denkt.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.