Indiase boeren eten uit protest eigen ontlasting - Vance

Nu aan het lezen

Indiase boeren eten uit protest eigen ontlasting

Indiase boeren eten uit protest eigen ontlasting

Sorry lezer, dit artikel stinkt een beetje naar poep. Voor ons is het bijna ondenkbaar dat je je ooit in zo’n slechte situatie bevindt dat je ontlasting gaat eten. Toch is dit helaas voor een aantal boeren in India realiteit geworden.

Droogte

Indiase boeren in de staat Tamil Nadu kampen al maanden met droogte. Hierdoor is er een zwaar gebrek aan voedsel, water en geld. Maandenlang vroegen zij tevergeefs de Indiase regering om hulp. Om toch de aandacht te werpen op hun erbarmelijke omstandigheden nam een groep boeren het heft in eigen hand. Tien boeren gingen in de stad New Delhi de straat op en deden het ondenkbare: je eigen poep eten.

De groep verzoekt de regering onder andere leningen kwijt te schelden, hulppakketten op te sturen en vaste productieprijzen in te stellen. Zij vragen de regering ook 40,000 Indiase roepies te investeren om de droogte in de staat aan te pakken. “Wij verzamelden ’s ochtends de uitwerpselen en aten deze vervolgens. Door ons geen hulppakketten op te sturen of compensatie voor verloren oogst te geven, heeft de regering ons in de positie gezet dat we onze eigen ontlasting moeten eten”, vertelt Ayyakannu, president van een boerenorganisatie, aan the Hindustan Times.

Bizarre protest

Door droogte en gebrek aan inkomsten voelen de boeren zich vaak genoodzaakt bizarre vormen van protestvoering aan te nemen. Eerder dit jaar aten de boeren uit Tamil Nadu levende muizen en slangen. Het protest werd in april stopgezet toen het hooggerechtshof de regering verzocht alle agrarische leningen kwijt te schelden. Later bleek dit niet van toepassing op ‘alle’ boeren maar alleen op de boeren met twee hectare grond. Hierna keerden de boeren terug naar New Delhi om hun protest voort te zetten.

Tamil Nadu kampt met de meest ernstige droogte in 140 jaar door een gebrek aan moessonregen. Het jaarlijkse moessonseizoen is verantwoordelijk voor 70% van India’s neerslag. Door het veranderende klimaat en een zware economische crisis heerst er een aanhoudend voedseltekort en gebrek aan financiën. Alleen in 2015 pleegden meer dan 12,000 boeren zelfmoord wegens financiële problemen. Naar aanleiding hiervan gingen de boeren afgelopen zomer de straat op met de schedels van zelfmoord slachtoffers. Intens en heftig, maar het duidt meteen de ernst van de zaak aan.

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.