Nu aan het lezen
Vandaag is de dag waarop vrouwen gevierd worden. Het is namelijk International Women’s Day, of internationale vrouwendag. Een dag om te strijden voor gelijkheid, zoals de vrouwen voor ons ook deden. Maar ook een dag om eens lekker te genieten van films over sterke en bijzondere vrouwen. Bijvoorbeeld met één van deze zeven films.
The Iron Lady is een film over het leven en de carrière van Margaret Thatcher, de eerste vrouwelijke minister-president van Groot-Brittannië. Niemand minder dan Meryl Streep – ook al zo’n sterke en bijzondere vrouw – speelt Thatcher in deze film.
Het feit dat Thatcher de eerste vrouwelijke minister-president was van Groot-Brittannië is op zichzelf natuurlijk al bijzonder. Maar ze was zoveel meer dan dat. Deze vrouw is ook nog eens de langstzittende minister-president van het land in de 20e eeuw.
Ze stond bekend om haar politieke en economische initiatieven om werkeloosheid en de recessie tegen te gaan. En daar heeft ze flink wat moeilijke keuzes voor moeten maken.
In The Iron Lady zie je meer over wie deze vrouw was en waarom ze zo bijzonder was. Daarnaast zie je niet alleen haar harde leiderschapsstijl, maar ook de meer kwetsbare kanten van de vrouw. Thatcher is en blijft een belangrijke naam in de geschiedenis en deze film laat je zien waarom.
Deze film trekt je nog een stuk verder terug de geschiedenis in, naar de tijd dat vrouwen nog helemaal niet mochten stemmen. Natuurlijk waren veel vrouwen het daar totaal niet mee eens, dus werd er actie gevoerd voor het stemrecht voor vrouwen. Onder meer de suffragettes voerden die acties en in deze film zie je hoe dat ging.
In de film volg je niet één sterke vrouw, maar meerdere. Het gaat om de vrouwen die ondergronds moesten gaan vanwege hun overtuigingen. Vrouwen die hard werkten voor hun geld en zagen dat een vreedzaam protest niets opleverde. Vrouwen die alles op wilden geven in de strijd om gelijkheid.
Een inspirerend verhaal om te volgen en een film die je dankbaar laat zijn voor het stemrecht dat we nu wel hebben. Overigens hebben we qua cast ook niets te klagen. Met onder meer Helena Bonham Carter, Meryl Streep en Anne-Marie Duff bestaat de cast uit getalenteerde en sterke dames die weten hoe ze deze rollen moeten neerzetten.
The Danish Girl is losjes gebaseerd op de levens van Lili Elbe en Gerda Wegener. Howel Lili geboren is als man, identificeert ze zich als vrouw. En in die tijd was dat ongehoord.
Dat houdt Lili echter niet tegen om zichzelf te ontdekken en uiteindelijk de eerste operatie voor geslachtsverandering te ondergaan. En dat terwijl haar vrouw Gerda haar blijft steunen en van haar blijft houden. Dat is wat je sterke vrouwen noemt.
De rollen worden vertolkt door de getalenteerde Eddie Redmayne – die hier een Oscar-nominatie voor kreeg – en Alicia Vikander. Naast het inspirerende, ontroerende en prachtige verhaal, is ook het acteerwerk uitmuntend te noemen.
Wie zegt dat vrouwen geen wetenschappers kunnen zijn? De dames uit deze film in ieder geval niet. In deze film volgen we het verhaal van Dorothy Vaughan, Mary Jackson en Katherine Johnson. Drie zwarte vrouwen die als wiskundigen – of “menselijke computers” – werkten bij NASA.
De dames worden gevolgd terwijl ze snel hogerop klimmen binnen NASA. Daarbij overkomen ze niet alleen de ongelijkheid tussen geslachten, maar wordt er ook gestreden voor gelijkheid tussen rassen. Want dat je twintig minuten lang naar de andere kant van campus moet rennen als je naar de WC moet, terwijl er een WC voor blanke mensen om de hoek zit, is natuurlijk volkomen belachelijk.
Hidden Figures heeft Taraji P. Henson, Octavia Spencer en Janelle Monàe in de prachtige hoofdrollen. Verder zie je bekende gezichten langskomen als Jim Parsons, Kirsten Dunst en Kevin Costner.
Erin Gruwell begon in 1994 met haar allereerste baan als Engels lerares. En de school waar ze gaat werken, is bijzonder. Op de Woodrow Wilson High School geldt namelijk een intergratieprogramma. En voor veel leraren heeft dat de school – die eerder een geweldige reputatie had – verpest.
Die slimme leerlingen zijn namelijk vervangen met veel studenten die geluk hebben als ze überhaupt hun diploma gaan halen, of zelfs maar kunnen lezen. Erin ging expres naar deze school, maar blijkt niet goed voorbereid op de klas waar ze voor komt te staan. Natuurlijk weet ze de studenten uiteindelijk wel te bereiken, door ze te laten schrijven over hun leven.
Hilary Swank heeft in deze film de hoofdrol als Erin Gruwell en zet daar een prachtige rol mee neer. Niet alleen toont deze film dat je wél een verschil kunt maken, maar ook dat jij en anderen soms meer in hun mars hebben dan je in eerste instantie zou denken.
Heb je het over mode, dan is Coco Chanel zeker een naam die naar boven komt. Deze sterke dame zette eigenhandig een modemerk genaamd Chanel op en was een getalenteerd ontwerpster. Het is dan ook niet vreemd dat er een film is gemaakt over haar leven.
In Coco Chanel wordt het Franse mode-icoon gevolgd tijdens haar jonge jaren en haar oude dag. Er wordt gekeken naar hoe ze opgroeide, hoe ze haar bedrijf opzette, verliefd werd op een Brit en uiteindelijk een groot succes werd. Een glamorous vrouw in een net zo glamorous film, met Shirley MacLaine in de hoofdrol.
Een gescheiden moeder van twee kinderen, met haar ex-man in de kelder en haar gescheiden ouders bovenin het huis. Joy weet wat een gecompliceerd leven is. Toch hield dat haar niet tegen om zelf dingen te ontwikkelen, waaronder een dweil die zichzelf uitwringt.
Logischerwijs werd Joy een bekende dame binnen de huishoudindustrie. Ze werd zelfs miljonair met een eigen bedrijf. Een voorbeeld voor iedere vrouw.
De film Joy vertelt het verhaal van deze vrouw en hoe ze tot haar grootse ontdekking en succes kwam. De hoofdrol is voor powerlady Jennifer Lawrence, met Robert DeNiro als haar vader en Bradley Cooper als CEO van een groot bedrijf waar Joy haar product pitcht.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.